Keményen akartam menni, mert fáztam

2009.08.17. 13:12
A hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong pályacsúccsal, félórás előnnyel nyerte a Coloradóban rendezett Leadville 100 mountain bike versenyt. A Tour of Irelanden is indul ezen a héten.

A 37 éves amerikai, aki az idei Touron a harmadik helyen zárt, 30 perccel verte a verseny hatszoros győztesét, Dave Wienst. A viadal 100 mérföldes (160 km) távjából Armstrong 60-at a mezőny élén, egyedül tett meg.

Az amerikai egyik segítője már a verseny elején a mezőny élére állt, hogy fárassza ellenfeleit. A taktika bejött, Armstrong nem támadott, de fokozatosan elszakadt csoportjától, és egyedül haladt tovább, ami saját bevallása szerint is merész húzás volt.

Végeredmény, Leadville 100

1. Lance Armstrong, 6:28:51
2. Dave Wiens, 6.:57:02
3. Matt Shriver, 7:09:48

Armstrong a hideg és az eső ellenére is 15 percet javított a korábbi pályacsúcson, 6:28 perc alatt teljesítette a nehéz távot, és győzött fölényesen.

"Keményen akartam menni, mert már nagyon fáztam" – nyilatkozta a verseny után, hozzátéve: még egyszer nem vállalkozna ekkora szökésre egyedül. Az amerikai tavaly is indult a Leadville 100-on – második lett, 20 perccel rosszabb idővel –, és pár nappal a viadal után jelentette be, hároméves kihagyás után visszatér a profi országúti versenyzéshez.

Idén részt vett többek közt a Giro d'Italián és a Tour de France-on, zárásként pedig elindul a Tour of Irelanden, még utoljára az Astana színeiben.

Az ír körverseny három hosszú, kisebb hegyekkel tűzdelt szakaszból áll, és bár nem tartozik az UCI Pro Tour sorozatába, az Astana igen erős csapattal indul, és ott lesz az idei Tour de France-on hat szakaszt nyert Mark Cavendish (Columbia) is.