Hosszú Katinka négymilliós jutalmat kap

2009.08.25. 15:45
A római úszó-világbajnokságon győztes Hosszú Katinka és Gyurta Dániel most tudta meg, hogy a nemzetközi szövetség külön jutalmat ad nekik, vagyis biztosan nem a pénz motiválta őket a versenyen. Hosszú csak egyetemi tanulmányai után kaphatja meg járandóságát.

Bár hivatalos nevében továbbra is hordozza az amatőr szót a Nemzetközi Amatőr Úszó Szövetség (FINA), a szervezet mindinkább arra törekszik, hogy a hozzá tartozó sportágak képviselői profikká váljanak.

Mindennek alátámasztásaként Cornel Marculescu ügvezető igazgató aláírásával megérkeztek a Magyar Úszó Szövetségbe azok az űrlapok, amelyeken az érmesektől kérik be adataikat a római világbajnokság pénzdíjainak kiutalásához.

„Jóleső érzés volt, hogy örömet szereztünk minden sportot szerető magyar embernek, most a FINA szerzett örömet a versenyzőinknek, hiszen a világbajnoki címek 12 ezer dolláros jutalommal járnak, az ezüst 7 ezer dollárt ér, a bronzra 5-5 ezer dollárt fizetnek - mondta Ruza József főtitkár. - Üdvözlendő a FINA törekvése, el lehet képzelni, milyen nagy munkát igényel a pénz előteremtése, ráadásul világcsúcsonként 25 ezres bónusz jár a rekordereknek is.“

Mindez azt jelenti, hogy Hosszú Katinka három érme 22 ezer, Gyurta Dániel világbajnoki aranya 12 ezer dollárt ér, és ennyit kap Cseh László az ezüst- és a bronzérme után. Katinka századmásodpercekre volt a 200 pillangó középfutamában a világcsúcsbónusztól.

Ruza József elárulta, a versenyzők meglepetéssel értesültek a prémiumról, nem is sejtették, hogy ilyen plusz állhat a házhoz, ami mutatja, teljesítményüket a legcsekélyebb mértékben sem motiválták az anyagiak.

Jelezte azt is, Hosszú Katinka esetében speciálisan kell eljárni, hiszen amerikai egyetemi státusa nem teszi lehetővé, hogy sportteljesítményért külön, a tanintézmény által folyósított támogatáson túlmenően pénzt vegyen fel. (Erre szigorú szabályokat érvényesítenek az amerikai egyetemek.)

„Épp most egyeztettem az édesapjával, hogy a világbajnoki jutalmakat a MÚSZ-nál, az egyetemnél vagy valahol másutt helyezik-e letétbe, természetesen a magyar adótörvények rendelkezéseit szem előtt tartva. Katinka pedig azután juthat a pénzhez, ha befejezi tanulmányait.”