Abnormális Semenya tesztoszteronszintje

2009.08.25. 21:36
Az angol Daily Telegraph értesülései szerint a berlini atlétikai világbajnokságon női 800 méteren aranyérmet nyert Caster Semenya tesztoszteron szintje háromszor akkora, mint a nőknek általában. Ráadásul a dél-afriakaiak vezetőedzője az NDK-s sportolók doppingoltatásában részt vett Ekkart Arbeit.

A lap informátora, akinek köze van a Semenyával kapcsolatos vizsgálatokhoz, állítja: a világbajnokság előtt végzett vizsgálatok alapján a dél-afrikai atlétanő tesztoszteronszintje háromszor akkora, mint egy átlagos nőé.

Úgy tudják, ez az eredmény késztette a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, hogy kivizsgálják a férfias külsejű, 18 éves dél-afrikai atlétanő nemét, aki hatalmas fölénnyel lett világbajnok Berlinben, 800 méteres síkfutásban.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy kiderült: a dél-afrikai válogatott edzője az az Ekkart Arbeit, aki 1970-es és '80-as években részt vett az NDK-s sportolók doppingoltatásában.

Arbeitnek saját bevallása szerint ugyan az 1990-es évek óta már nincs köze a teljesítménynövelő szerekhez, de személye további gyanút kelthet. Az egyelőre nem tisztázott, mekkora szerepe is volt Semenya felkészítésében.

A világbajnokság után sorra kerülő átfogó vizsgálatok miatt hetekig eltarthat, mire tisztázódik, hogy Caster Semenya valóban nő-e.