Iszinbajeva: bukás után világcsúcs

2009.08.28. 23:03
Az orosz Jelena Iszinbajeva 5,06 méteres világcsúccsal nyerte a női rúdugrást a zürichi Golden League atlétikai viadalon. A kétszeres olimpiai és világbajnok múlt hétfőn még a berlini atlétikai vb egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta azzal, hogy érvényes kísérlet nélkül kiesett.

Péntek este a rúdugró Jelena Iszinbajeva megdöntötte saját, 2008. augusztus 18-án, a pekingi olimpián felállított rekordját egy centiméterrel.

Bő egy héttel ezelőtt még mindenki váratlan bukásáról beszélt, az érvényes kísérlet nélkül befejezett berlini világbajnoki versenyről. Iszinbajeva, akit ezt megelőzően hat évig nem tudtak legyőzni világversenyen, azt mondta, életében először nem tud magyarázatot adni a kudarcra. Megígérte, még sokszor megmutatja, mit is tud valójában.

A 27 éves orosz sportolónő ezt a lehető leggyorsabban be is tartotta, a Golden League-sorozat zürichi állomásán mindössze három kísérletből érte el a világcsúcsot. Elsőre 471, másodikra 481 centit ugrott (Berlinben a 475-öt és a 480-at is leverte) és ekkor már kényelmesen vezetett a friss világbajnok, lengyel Anna Rogowska előtt. Ekkor emeltetett a világcsúcsot jelentő 506 centire és elsőre át is vitte.

„Most már értem, miért volt a berlini vereség – ezért a hihetetlen eredményért” – lelkendezett pályafutása 27. világcsúcsa (a szabadtérieket és a fedettpályásokat egyaránt számítva) után Iszinbajeva, aki szerint álomba illő, ami történt és nehéz elhinni. Az orosz elismerte, hogy múlt heti bukását elbizakodottsága okozhatta.

A rúdugrónőt természetesen az is motiválhatta, hogy még mindig versenyben van a Golden League egymillió dolláros fődíjáért. A jackpoton azok a versenyzők osztoznak majd, akik mind a hat GL-állomáson győznek. Amennyiben egyetlen ilyen atléta sem lesz, úgy az öt sikert elérők között 500 ezer dollárt osztanak szét.

Zürich előtt még négyen voltak versenyben, Iszinbajeván kívül a nők között a jamaicai Kerron Stewart (100 m), az amerikai Sanya Richards (400 m), a férfiaknál pedig az etióp Kenenisa Bekele (3000/5000 m) őrizte meg veretlenségét az első négy versenyen. Péntek este Richards a világ idei legjobbjával győzött, míg Bekele 5000 méteren szintén a világ idei legjobbjával lett első. Kerron Stewart csak a második helyen végzett a női 100-méteren, így ő kiesett a versengésből.

A férfi 100 méteres síkfutásban rajthoz állt a háromszoros olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó jamaicai Usain Bolt és biztosan nyerte a számot.

A GL-sorozat szeptember 4-én, Brüsszelben zárul.