Raikkönen a versenybíráknak köszönheti

2009.08.31. 14:54

Másfél év után nyert újra F1-futamot vasárnap Kimi Raikkönen a Belga Nagydíjon, de lehet, hogy saját klasszisa nem lett volna elég a sikerhez. Nem csak a Ferrarijában lévő KERS kellett, ami nélkül nem tudott volna könnyedén előzni háromszor is, hanem a sportfelügyelők, akik hagyták neki, hogy átalakítsa az első kanyar ívét.

A finn negyedikként fordult volna el a külső íven, bár nem szorították le, méterekkel ment a nyomvonal mellé, az aszfaltozott bukótérre, a legideálisabb íven lendületet vett, és a következő két egyenesben kettőt előzött. Így került az újraindításra közvetlenül Giancarlo Fisichella mögé, akinek KERS nélküli Force India-Mercedesét is simán lenyomta.

Az olasz jobb köröket ment nála aztán az egész futamon, Raikkönen is elismerte, gyorsabb volt nála mindenhol, kivéve az egyeneseket, ahol KERS nélkül esélytelen volt az előzésre.

Az exbajnok valójában ott nyerte meg a futamot, ha nem megy le annyira, vagy igyekszik minél előbb visszajutni a pályára, közel sem biztos, hogy az újraindulásnál második, ha pedig nem az, nehezen tudta volna legyorsulni Fisichellát.

A versenybírák egyértelmű szabálytalanságot néztek el neki, olyanba bele se menjünk, mi van, ha a beton helyett fű vagy kavicságy van az első kanyar mellett.

Fisichella boldognak tűnt a második hellyel, de valószínűleg ő is tudja, sportszerűtlen manőver miatt veszítette el az idény legszenzációsabb győzelmét.