Tokió számít a magyar szavazatokra

2009.10.02. 10:16
Pénteken dönti el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése, hogy a 2016-os olimpiára pályázó négy város közül, melyik kapja a rendezési jogot. Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió versenye nagyon kiélezett, a városban élőktől kérdeztük, hogyan várják a koppenhágai eredményhirdetést.

„A Marca nyolcoldalas mellékletet szentelt már csütörtökön a koppenhágai döntésnek, és még két további kettőn hátterekről és a riválisokról lehet olvasni. Levezették, Madrid ideális helyszín, mert Chicagóban a garanciák körül nincs minden rendben, Tokióban nem támogatják annyian a játékokat, mint Madridban, ahol 80 százalék feletti a támogatottság, Rio pedig megbukik az elszállásoláson, és a biztonsági hiányosságok miatt. Vagyis Madrid marad a választás, még akkor is, ha ismételne Európa” - idézte fel a spanyol főváros hangulatát Szentmáry Tamás, a követségen dolgozó diplomata.

Madrid már hat éve bejelentette pályázatát, mert a főváros polgármestere, Ruiz-Gallardon együtt ebédelt Jacques Rogge NOB-elnökkel, és tájékoztatást kért tőle, mennyire vehető komolyan a földrészek rotációs elve. Erre azt felelte Rogge, a legjobb pályázat fog nyerni.

Szentmáry hozzátette, az óvatosság nagyon érződik, de abban biztosak, hogy a második körbe bekerülnek. János Károly király elég aktívan lobbizott szerda esti megérkezésekor, nyolc NOB-taggal beszélt, és próbálta meggyőzni őket.

„Olvastam azt is, hogy Samaranch egykori NOB-elnök elveszítette befolyását, mert a küldöttek közül huszonnégyet már az ő mandátumának lejárta után választottak meg, ez pedig 22,6 százalék” - mondta Szentmáry.

A hatvanfős spanyol delegáció az érzelmekre is játszik, mert a főszervező 11 éves lánya is megszólal, ahogyan tette ezt már máskor is.

„Az egész spanyol sport aranykorát éli, hiszen a kosárlabda válogatott mellett a csúcson van a futball is, a Barcelona BL-t nyert, teniszben Nadal van az élen, még sohasem voltak ilyen erősek, és még ott van Fernando Alonso. A lendület Madrid sikeres pályázatával még nagyobb erőt kaphat. A hétvégi futballbajnokik előtt valamennyi helyszínen körbevitték a pályázat lógóját, hogy még inkább erősítsék - pártszimpátia nélkül - az olimpia eszméjét, fontosságát” - összegzett a diplomata.

„Nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen véleménye a szavazásról, Amerikában ugye ez teljesen megszokott. Még az is divat, hogy ez a vélemény ne legyen egyforma. Ugyan a többség az olimpia mellett vannak, de megjelent néhány csoport, amelyik kimondottan olimpiaellenes, és ezt racionális érvekkel alátámasztják, miszerint nem pontosak a gazdasági becslések, amelyekben a nyereséget prognosztizálják. Két egyetem végzett egyébként tanulmányokat, és másodszorra lényegesen kisebb profit jött ki. Nem milliárdban, hanem százmillió dollárban mérhető a nyereség. Mások azt mondják, nem az olimpiával kellene foglalkozni, mert így is egész Amerikában Chicagóban legmagasabb az összadóterhelés, és Illinois állam pénzügyi mérlege meglehetősen billeg” - ezek már a chicagói főkonzul, Mezei István szavai.

Kifejtette még, hogy az olimpia falu megépítését kockázatosnak ítélik, és páran azok közül sem szeretik az olimpiát, akiknek a Michigan tó partján van a bérelt jachtkikötőjük, mert le kell mondaniuk róla.

Mivel a klasszikus Vadnyugat innen indul, sík a város, ezért van szükség egy a várostól 250 kilométerre fekvő dombos területre, ahol a hegyi kerékpárosok futamait rendezik.

„Bennünket is meghívtak a Városháza előtti nagy térre, de nem hiszem, hogy elmegyek, mert nem szeretnék szomorú amerikaiakat látni, ha nem nyernek. A tévékben amúgy már többen mondták, ez is csak egy verseny, és nem történik tragédia, ha más nyer. A legjobban amúgy Riótól tartanak. Chicagónak már nincs rossz híre, a bűnözés fellegvára az Al Capone-időkben volt, azóta a belváros biztonságos, nyugodtan lehet sétálgatni, a külvárosban vannak bandák, elterjedt a drog. De azért Rióval nem lehet összemérni a külvárosok biztonságát sem.”

“Két éve állandó beszédtéma az olimpiarendezés, gazdasági vagy politikai vita nem telik anélkül, hogy ne kerülne szóba a 2016-os évszám. Elképesztő, mekkora erőfeszítéseket tettek nem csak a hazai, de a nemzetközi közvélemény meggyőzéséért is. Pontosan tudták, hogy két magyar tagja van a NOB-nak, és elmondták nekem, mennyire bíznak a szavazataikban. Erre persze én semmit sem tudtam mondani, ígérni pedig végképp nem, de ez is mutatja, minden alkalmat megragadtak, hogy meggyőzzék partnereiket” - ismertette Bohár Ernő tokiói nagykövet.

Japán zöld olimpiát szeretne, környezet- és emberbarátot. “A tévékben naponta visszajátszották a 64-es olimpia nagy nevezetes pillanatait, nagyon büszke voltam, amikor láttam a magyar aranyakat.”

Bohár elárulta, attól tartanak kissé az országban, hogy a földrészek közti versengésben az amerikai elnök személye lesz a döntő, ezért Japánból a trónörökös is ott lesz Dániában, nem csak a miniszterelnök.

“A japán emberek általában óvatosak, sem igent, sem nemet nem szeretnek mondani, most sem teszik, így az esélyeket sem gyakorta értékelik, de azt érzem, nagyon izgulnak. Illetve úgy gondolják, egy olimpia jár nekik. Azt kiemelik mindig, a világ második legerősebb gazdaságáról van szó, és egy olyan országról, ahol a sportnak és a mozgásnak kivételes kultúrája van. Mivel hét óra az eltolódás, biztosan sokan ébren maradnak, amíg ki nem hirdetik a város nevét” - összegzett.