Értik, hova megyünk és miért

2009.10.13. 10:21
A versenyzőkből az esetleges győzelem, vagy vereség is heves érzelmi reakciót válthat ki, öt magyar indul az értelmi fogyatékosok úszó Európa-bajnokságán Spanyolországban.

"Súlyos bőrbetegekkel, epilepsziásokkal és inkontinens betegekkel nem tudok foglalkozni, de rajtuk kívül bárkit szívesen megtanítok úszni, vagy felkészítem versenyre" - állítja Kovácsné Solymos Marika, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség úszószakágának vezetője.

Kovácsné Solymos Marika
Kovácsné Solymos Marika

Legtehetségesebb öt versenyzője október 14-18. között Spanyolországban indul az úszó Eb-n. Kovácsnén kívül még egy edző - File István, a Veszprémi Szivárvány Integrált SE edzője - megy, mert a szabályok szerint egy felnőtt csak négy értelmi fogyatékkal élő versenyzőre vigyázhat.

Az Eb-n - csakúgy, mint minden jelentősebb versenyen - a rendezők saját dokumentumba foglalják a szabályokat. "Megtippelni sem lehet, mi várható az Eb-n, teljesen kiszámíthatatlan, kiből mit hoznak ki a körülmények. Nekem volt olyan csoportom, amelyben a négy induló négy ezüstérmet szerzett egy korábbi kontinensviadalon" - mondta File.

A legfontosabb a maximális biztonság: külföldön a versenyzők sehova nem mehetnek egyedül, pedig van köztük olyan, aki Budapesten egyedül, kísérő nélkül közlekedik. Az edző izgul, hiszen úszói közül négyen most repülnek először.

Az Eb-n a sportolókat nemek, időeredmények, korcsoportok alapján osztják szét, az öt magyar (2 lány, 3 fiú) között vannak enyhébben és közepesen integráltan fogyatékosok is. Eredményeik mellett úgy is válogattak, hogy érdemes legyen elvinni őket.

"Ezek a versenyzők már értik, hova megyünk és miért. De így is vegyes reakciót válthat ki egy győzelem, vagy vereség. Egy ilyen nagy tornán a bírók és az önkéntesek is azon vannak, hogy segítsenek feldolgozni az élményt” – mondja a gyógypedagógusi diplomával rendelkező edző.

SZT1650

Van olyan versenyzője, akivel már 12 éve foglalkozik, az úszásnak köszönheti, hogy viselkedésén, beszédén sem látszik, fogyatékos. „Az orvosok szerint a rendszeres sportnak köszönhetően az őssejtek átalakulhatnak idegsejtekké, ami egyeseknél akár javuláshoz is vezethet”.

Az edzőnő ingyen készíti fel versenyzőit, emellett Kaposváron egy kisegítő iskolában és sportklubban dolgozik, az államtól évi 180 ezer forintot kap. Az uszodai hierarchiában is lejjebb csúszott, pedig korábban volt már világbajnok versenyzője is, saját lánya idén lett vb-első az épek között az uszonyos és búvárúszóknál.

"Sokmindenben megkapják azt, ami az egészségeseknek jár, legyen az egy fogadás vagy az Év Sportolója-díj, de a fogyatékos sport több pénzt kívánna. Van olyan uszoda, ahol a város összes iskolája, egyesülete kedvezményt kap, csak a fogyatékkal élőknek kell teljes belépőt fizetniük".