Berki Krisztián: zseni leng a lovon

2009.10.17. 09:42
Szombaton megszerezheti élete első világbajnoki aranyérmét a tornász Berki Krisztián, aki második helyen jutott a lólengés döntőjébe. A korábbi kapitány, Bordán Dezső bízik jó versenyzői adottságában.

A négyszeres Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián világbajnokságon ezüstig jutott, Londonban viszont a legjobb lehet. A selejtezőkben már megmutatta erejét és felkészültségét, és fájós csuklója ellenére is a második helyen került a szombati szerenkénti döntőkbe.

A 24 éves Berki 16,1 ponttal jutott a döntőbe, a kínai Zsang Hong Tao 16,275-öt kapott – ő váltotta a visszavonuló olimpiai bajnok Hsziao Csint -, a hazai pályán versenyző, és eddig rendre a magyar mögött végző angol Louis Smith 15,9-et. Meglepetés lenne, ha a dobogós helyezéseket nem egymás közt osztanák szét.

A lólengés fináléjában már a legerősebb gyakorlatát veszi elő, és ha tökéletesen végrehajtja, akkor hat évvel Csollány Szilveszter első helye után újabb magyar arany lehet.

„Nagyon drukkolok neki, szerintem nyerhet, reális az esélye. Azt látom, hogy a világ küszködik ezzel a szerrel, ő viszont már évek óta Európa legjobbja, nagyon respektálják őt, és nem csak a földrészen. A kínai Hong sem verhetetlen. Azon kívül, hogy Berki jól felkészült, jó versenyzői adottságokkal is rendelkezik. Korábban azt vettem észre, hogy rontogatott, kisebb hibákat csinált, ezért bele lehetett kötni a gyakorlatába. Ha pedig már belekötöttek a bírók, alkalmat adott arra is, hogy az egytizedes hibáért akár kettőt is levonjanak, hiszen szubjektív sportágról beszélünk. Úgy látom, most már csak ritkán hibázik, és kijelenhetjük: egy zseni ezen a szeren” – értékelt Bordán Dezső korábbi kapitány, aki az olimpiai aranyérmes Magyar Zoltán és Borkai Zsolt idejében vezette a magyar válogatottat.

Az olimpiára ki nem jutó Berki helyzetét megkönnyítette, hogy a nemzetközi szövetség változtatott a kvalifikációs rendszeren, most már nem csak a vb-győztes, hanem az első három helyezett is indulási jogot szerezhet. Az olimpiára a 2011-es tokiói vb-n lehet kvótát szerezni, de addig is nagyon fontos, hogy rendre ott legyen az arany közelében.

Bordán a magyar tornáról ugyanakkor nem szívesen mondott véleményt, mert napokon keresztül is tudna arról beszélni, miért süllyedt ilyen mélyre a sportág. „Ha vulgáris akarok lenni: többet kell dolgozni, és nemcsak a versenyzőknek” – összegzett.