Cseh László dühből úszott világcsúcsot

2009.12.11. 16:45
A rövid pályás úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján egy magyar aranyérem és két ezüst született. Cseh László ötödször lett Európa legjobbja 400 vegyesen, mögötte Verrasztó Dávid csapott célba, aki csak Kis Gergő betegsége miatt indulhatott. Gyurta Dániel 100 mellen második, vasárnap úszik fő távján.

A 400 vegyes volt az első férfi döntő Isztambulban, és Cseh László nagyon meg akarta mutatni, hogy a csütörtöki hetedik helye csak kisiklás volt. Kicsit alighanem be is gurult, hogy 200 vegyesen az első száz után érthetetlenül visszaesett, és mellen nagyon otthagyták.

Pénteken hibátlanul úszott, hatalmas iramban kezdett, már ötvennél majdnem egy testhosszt vert a másodikra, száznál pedig egy testhosszal volt belül saját világcsúcsán.

Háton ezt az előnyt még növelni tudta, mellen sem fulladt ki ezúttal, szép hosszú tempókkal araszolt a fal felé. Amikor a gyorsra fordultak, érezni lehetett, senki sem verheti meg, és a világcsúcs sem ellenfél, több mint két másodpercet javított rajta (3:57.27).

Az egész testet elfedő szuperdresszben úszott, most nem volt gondja vele, nem folyt bele a víz.

"Most mondjam azt, hogy sikerült a szám környékére tapasztanom a medencében lévő egyetlen hajszálat? – kezdte értékelését a győztes a verseny egyik fontos szakaszának felelevenítésével.

"Komolyan mondom, azon voltam, hogy vagy lenyelem, vagy megállok és leveszem. Aztán háton szerencsére elment. Jól ment az úszás, valami ilyesmit terveztem tegnapra is, csak... Na mindegy, ha ugyanebben az egésztestes dresszben úszom, szerintem nem lett volna gond, de most már mindegy. Hogy miért nem ezt vettem fel? Rossz napom volt. Ma rendben volt minden, és legalább sikerült megmutatni, hogy még mindig nem felejtettem el úszni – és nyerni.“

Edzője, Turi György vonásai is jócskán kisimultak: „Ahhoz képest, hogy karambolozott a buszunk idefelé jövet, mert a sofőr felborított egy biciklist, de ahelyett, hogy ajtót nyitott volna, perceken át vitatkozott, így bemelegíteni sem volt idő rendesen. Meglehet, ez felszabadított némi adrenalint Lacinál, akinél megint kiderült, hogy csütörtökön a fejével volt gond. Mint általában, amikor nem megy neki. Persze, ez volt élete 19. világversenye, amelyen meg kellett felelnie a hatalmas elvárásoknak, nem csoda, hogy időnként meginog. A dresszével problémázott folyamatosan, látszott, kizökkent, hiszen már lassabban kezdett, mint délelőtt, márpedig ebben a sportágban rögtön az elején demonstrálni és demoralizálni kell. Ha nem, a többiek vérszemet kapnak. Ráadásul egy fordulóban tele ment a gatyája vízzel, és akkor mentálisan eltörött nála valami. Ma megint a rendes Cseh Lacit láttuk, az időeredménye is bizonyítja, fizikálisan teljesen rendben van, és mára a fejét is sikerült rendbetenni.“

Cseh László világcsúccsal Európa-bajnok

Verrasztó Dávid is joggal ünnepelhetett: életében először lett érmes felnőtt világversenyen, ráadásul parádés egyéni csúccsal (4:00.10) lett második.

„Jó volt, végre sikerült érmet nyernem, aminek tényleg nagyon örülök“ – kommentált tömören.

Gyurta Dániel az előfutamokban már Európa-rekordot döntött 100 mellen, most azonban a holland van Aggele gyilkos tempóban kezdett, és ugyan igyekezett a római világbajnokság aranyérmese, meg is indította a hajráját, már nem tudta befogni, így második lett gyengébbik számában, 56.72-vel így is élete legjobbját úszta.

A 100 méter női vegyes elődöntőjében Verrasztó Evelyn a legjobb időt úszta, szombaton újabb aranyat nyerhet.

Takács Krisztián ismét parádézott, 100 gyorson újabb országos rekordot úszott (47.36), és 7. idővel került fináléba. Kapás Boglárka 800 gyorson a 9. helyen zárt.