Nincs titok, Gyurta megerősödött, beérett

2009.12.15. 09:31
Elrontotta az utolsó fordulóját, ezért nem úszott még nagyobb világcsúcsot Gyurta Dániel 200 mellen az isztambuli rövidpályás Európa-bajnokságon. Korábban froclizták az edzőjét, Széles Sándort, versenyzője miért nem gyorsabb százon, kiderült, a férfierőt nem pótolhatja semmi.

Gyurta Dániel lett a vasárnap befejeződött isztambuli rövidpályás Európa-bajnokság legjobb férfi úszója. A húszéves mellúszó 100 mellen második lett, kétszázon pedig fantasztikus világcsúccsal nyert.

Edzője, Széles Sándor idegeskedett még akkor is, amikor a hosszabbik távon hatalmas fölénnyel vezetett. A rövidebbiken csalódott kicsit, azért, mert megverte valaki tanítványát, előre maximálisan kiegyezett volna az ezüsttel.

gyurta daniel250

„Lehet, hogy egy nézőnek simának tűnt ez a verseny, nekem persze nem. Nekem, csakúgy, mint Daninak, a hírnevem, a megélhetésem múlik azon, hogy nyerjen, ezért jóval nagyobb volt bennem a drukk. Volt itt, akinek elszakadt a dressze a verseny előtt, erre nem lehet felkészülni, valami váratlan mindig történhet. Szerencsére ennek most vége. Azt elismerem, nagyon szépen versenyzett, kevés okot adott izgalomra.”

Gyurta Szélessel robbant be az élvonalba, és nyert ezüstöt 15 évesen a 2004-es athéni olimpián, utána együtt kerültek mélypontra, többször ultimátumot kaptak, külön kell válniuk, ha nem lesznek eredményesek. Végül együtt maradtak, Gyurta júliusban pedig őrült hajrával világbajnokságot nyert Rómában.

„Sokat frocliztak az elmúlt években, hogy Dani miért úszik gyengén száz méteren. Nem tudtam mindenkinek elmondani, hogy ő nem veheti fel a harcot Góliátokkal. A férfierőt nem pótolhatta semmi, neki pedig ez tizenévesen egyértelműen hiányzott. Neki ezt kellett kompenzálnia ügyességgel, technikával, robbanékonysággal. Ő nem tud olyan erősen rajtolni, de még fordulni sem, százon pedig ezek komoly tizedeket jelentenek. A saját korosztályában nem volt lassú soha száz méteren, de az óriásokkal képtelen volt felvenni a versenyt. Ennek biológiai okai voltak, most sem változtattunk semmit az edzésmódszereken, nincs semmi titok, egyszerűen csak egyre érettebbé, fejlettebbé vált. Ennek láttuk most az eredményét” – magyarázta Széles.

A Széchy Tamás mellett évtizedeken át dolgozó szakember kiemelte, Gyurtának csak türelemre volt szüksége.

Elárulta, tanítványa valószínűleg azért nem került 2 percen belülre kétszázon, mert az egyik fordulót elrontotta, ezt a verseny után nem is említette, csak reggel mesélte el neki.

„Ennek a versenynek nem szeretnék a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mert ha focihasonlattal élek, ez a futsal. A legfontosabb: jó úton járunk, tartósan kilábaltunk a hullámvölgyből, nem is lehet más célunk jövőre Budapesten, minthogy Dani újra nyerjen. Lehet persze, hogy feltűnik valaki, mondjuk épp egy hozzá hasonló őstehetség, ezért előre semmit sem lehet megígérni.”

Széles nem gondolt arra, mennyire fognak visszaesni az időeredmények, ha januártól a textildresszekben kell úszniuk a versenyzőknek.

„Úszóedző vagyok, a fizikával, mármint hogy mennyit segítenek a dresszek, nem tudok foglalkozni, csak a technikával. Egymillió álláspontot hallottam eddig, de nem tudom, jövőre milyen eredmények születnek. Az a megérzésem ugyanakkor, hogy a jelentőségénél jóval nagyobb figyelmet kapott ez a dresszkérdés. Annyi biztos, hogy Dani ugyanolyan szép stílusban fog úszni, ő senki mozgását nem fogja lekoppintani, eddig sem tette. Ez az eredmény nem tesz elégedetté bennünket, mert bőven van még cél előttünk.”