Kétgólos előnyről döntetlen Finnországgal

2010.01.12. 19:44

A futsalválogatott Finnországgal játszik két edzőmeccset a január 19-én kezdődő Európa-bajnokság előtt, az elsőn, a debreceni Főnix Csarnokban fordulatos meccsen játszottunk 5-5-ös döntetlent.

Kozma Mihály kapitány az első sorral kezdett: Balázs a kapuban, a mezőnyben Tóth Szabolcs, Madarász, Lódi és Gyurcsányi. Az első percekben egyértelmű volt a magyar fölény, a 3. percben Gyurcsányi átadásáról Madarász maradt le, a 4.-ben már a második sor volt pályán, Nagy Tamás szöglet után lőtt közelről fölé.

A magyar csapatnál volt többet a labda, félpályánál járattuk, talán sokat is, nem volt esemény, a válogatott nem erőltette a letámadást, passzív volt a játékunk. A 8. percben a visszacserélt első sor egy perc alatt gólt lőtt: Tóth Szabolcs szerzett erőszakosan labdát a félpályánál, a csapatkapitány ballal ugratta ki a kétszeres világválogatott Lódit, aki ballal elhúzta a labdát a kapus mellett, jobbal a kapuba lőtt, 1-0.

Eredmény

Magyarország-Finnország 5-5 (3-1)
Gólok: Madarász (2), Lódi (2), Trencsényi, ill. Teittinen (2), Autio (2), Modig

A finnek azonnal egyenlíthettek volna, de a 10.-ben Gyurcsányi - talán szabálytalanul - szerzett labdát, Madarásszal végigpasszolták a térfelet, Gyurcsányi a kapust is becsapta, végül Madarász öt méterről lőtt gólt, 2-0 ide.

A 14. percben megint a Gyurcsányi-Madarász kettős hozott össze egy nagy helyzetet, az akcióból rosszul zártunk vissza, kipasszoltak minket, a lemaradó védők mellett Teittinen közelről egyenlített, 2-1. Kozma kapitány keverte a sorokat, Dróth, Trencsényi, Lovas és Nagy játszott sokat. A 18. percben éppen Nagy Tamás szerzett labdát a sarokban, Dróth elvette tőle, beadott, a harmadik magyar gólt Trencsényi lőtte, 3-1.

A 19. percben Balázs védett két nagyot is, a félidő végén Gyurcsányi visszadásából Lódi lőtt mellé. A magyar csapat az első félidőben jól használta ki helyzeteit, közepes védekezéssel, sok labdaszerzéssel uralta a lanyha tempójú meccset.

Tóth Szabolcs lő

A második félidő más képet mutatott, a 22. percben Autio szögletből, kapásból lőtte a meccs gólját (a lövés Gyurcsányin megpattant, 3-2). A vendégek feljöttek, a magyar csapat nem vállalt semmit, nem voltak cselek, csak Gyurcsányit lehetett dícsérni, egy perc alatt három helyzete volt. A 27. percben újabb megpattanó lövéssel egyenlítettek a finnek, Teittinen három védő közé is bátran belépett, labdája Trencsényin változtatott irányt, 3-3. Pár másodperccel később vezethettek volna a vendégek, a magyar cseresor öt perc alatt két gólt kapott.

Kozma Mihály párokat cserélt, keverte a sorokat, de teljesen eltűnt a magyar válogatott, a finneké volt a meccs.

A 32. percben a vezetést is átvették, Autio oldalberúgás után, egy négyérintéses játékban az álló védők mellett a bal alsóba lőtt, 3-4. A 34. percben Madarászé volt a félidő első magyar helyzete, a 35. végén Gyurcsányi nagy csele után is ő volt eredményes, 98. válogatott góljával lett 4-4.

Kozma: Az Eb-n fel kell vállalni az ütközéseket

"Az első félidőben nem teljesítettünk rosszul, el tudtuk kerülni az ütközéseket, gyorsan játszottunk, és kétgólos vezetést szereztünk - nyilatkozta a mérkőzés után Kozma Mihály. - Sajnos a második félidőben nem tudtuk elkerülni a test-test elleni harcokat, és ahogy ezt sejteni lehetett, ezek zömében alul is maradtunk, pedig ezeket is fel kell vállalnunk az Eb-n. Cserélgettem az embereket, hogy mindenki lehetőséget kapjon, és nyugodt szívvel jelölhessem ki az Eb-keretet. Holnap még vár ránk egy kemény meccs, amelyen úgy kell játszanunk, hogy hasznosítjuk a ma szerzett tapasztalatokat."

Két perccel később megint ott volt az előny: a cserekapus Reveland nagyot védett, de Modig a kipattanót is rálőtte, a védők sehol, 4-5. A 37. perctől vészkapussal játszottunk, Trencsényi húzta fel a megkülönböztető mezt, az utolsó percben - hosszú adogatás után - Lódi használta ki az emberelőnyt, jobbról lőtte 80. válogatott gólját, a végeredmény 5-5.

A második félidőben nem működött a letámadás, nem voltak cselek, egyéni akciók, csak néhány villanásból látszott, hogy a magyar válogatott 25 hellyel van előrébb a világranglistán az 58. finneknél. A csapat fásult és erőtlen volt, mintha nem vették volna komolyan a meccset, igaz, az Eb-ig egy hét van, akkorra kell csúcsformába lendülni.

Finnországgal ez volt a kilencedik meccsünk, legutóbb 2006 őszén játszottunk velük, akkor is két meccset, 4–2-es győzelem után akkor is 5-5-ös döntetlen lett úgy, hogy a finnek két másodperccel a vége előtt egyenlítettek. A két csapat szerdán Nyíregyházán is meccsel, a kapitány utána szűkíti 14 fősre a keretet, az Eb-n három most behívott játékos nem játszhat.