Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétgólos előnyről döntetlen Finnországgal

2010.01.12. 19:44

A futsalválogatott Finnországgal játszik két edzőmeccset a január 19-én kezdődő Európa-bajnokság előtt, az elsőn, a debreceni Főnix Csarnokban fordulatos meccsen játszottunk 5-5-ös döntetlent.

Kozma Mihály kapitány az első sorral kezdett: Balázs a kapuban, a mezőnyben Tóth Szabolcs, Madarász, Lódi és Gyurcsányi. Az első percekben egyértelmű volt a magyar fölény, a 3. percben Gyurcsányi átadásáról Madarász maradt le, a 4.-ben már a második sor volt pályán, Nagy Tamás szöglet után lőtt közelről fölé.

A magyar csapatnál volt többet a labda, félpályánál járattuk, talán sokat is, nem volt esemény, a válogatott nem erőltette a letámadást, passzív volt a játékunk. A 8. percben a visszacserélt első sor egy perc alatt gólt lőtt: Tóth Szabolcs szerzett erőszakosan labdát a félpályánál, a csapatkapitány ballal ugratta ki a kétszeres világválogatott Lódit, aki ballal elhúzta a labdát a kapus mellett, jobbal a kapuba lőtt, 1-0.

Eredmény

Magyarország-Finnország 5-5 (3-1)
Gólok: Madarász (2), Lódi (2), Trencsényi, ill. Teittinen (2), Autio (2), Modig

A finnek azonnal egyenlíthettek volna, de a 10.-ben Gyurcsányi - talán szabálytalanul - szerzett labdát, Madarásszal végigpasszolták a térfelet, Gyurcsányi a kapust is becsapta, végül Madarász öt méterről lőtt gólt, 2-0 ide.

A 14. percben megint a Gyurcsányi-Madarász kettős hozott össze egy nagy helyzetet, az akcióból rosszul zártunk vissza, kipasszoltak minket, a lemaradó védők mellett Teittinen közelről egyenlített, 2-1. Kozma kapitány keverte a sorokat, Dróth, Trencsényi, Lovas és Nagy játszott sokat. A 18. percben éppen Nagy Tamás szerzett labdát a sarokban, Dróth elvette tőle, beadott, a harmadik magyar gólt Trencsényi lőtte, 3-1.

A 19. percben Balázs védett két nagyot is, a félidő végén Gyurcsányi visszadásából Lódi lőtt mellé. A magyar csapat az első félidőben jól használta ki helyzeteit, közepes védekezéssel, sok labdaszerzéssel uralta a lanyha tempójú meccset.

Tóth Szabolcs lő

A második félidő más képet mutatott, a 22. percben Autio szögletből, kapásból lőtte a meccs gólját (a lövés Gyurcsányin megpattant, 3-2). A vendégek feljöttek, a magyar csapat nem vállalt semmit, nem voltak cselek, csak Gyurcsányit lehetett dícsérni, egy perc alatt három helyzete volt. A 27. percben újabb megpattanó lövéssel egyenlítettek a finnek, Teittinen három védő közé is bátran belépett, labdája Trencsényin változtatott irányt, 3-3. Pár másodperccel később vezethettek volna a vendégek, a magyar cseresor öt perc alatt két gólt kapott.

Kozma Mihály párokat cserélt, keverte a sorokat, de teljesen eltűnt a magyar válogatott, a finneké volt a meccs.

A 32. percben a vezetést is átvették, Autio oldalberúgás után, egy négyérintéses játékban az álló védők mellett a bal alsóba lőtt, 3-4. A 34. percben Madarászé volt a félidő első magyar helyzete, a 35. végén Gyurcsányi nagy csele után is ő volt eredményes, 98. válogatott góljával lett 4-4.

Kozma: Az Eb-n fel kell vállalni az ütközéseket

"Az első félidőben nem teljesítettünk rosszul, el tudtuk kerülni az ütközéseket, gyorsan játszottunk, és kétgólos vezetést szereztünk - nyilatkozta a mérkőzés után Kozma Mihály. - Sajnos a második félidőben nem tudtuk elkerülni a test-test elleni harcokat, és ahogy ezt sejteni lehetett, ezek zömében alul is maradtunk, pedig ezeket is fel kell vállalnunk az Eb-n. Cserélgettem az embereket, hogy mindenki lehetőséget kapjon, és nyugodt szívvel jelölhessem ki az Eb-keretet. Holnap még vár ránk egy kemény meccs, amelyen úgy kell játszanunk, hogy hasznosítjuk a ma szerzett tapasztalatokat."

Két perccel később megint ott volt az előny: a cserekapus Reveland nagyot védett, de Modig a kipattanót is rálőtte, a védők sehol, 4-5. A 37. perctől vészkapussal játszottunk, Trencsényi húzta fel a megkülönböztető mezt, az utolsó percben - hosszú adogatás után - Lódi használta ki az emberelőnyt, jobbról lőtte 80. válogatott gólját, a végeredmény 5-5.

A második félidőben nem működött a letámadás, nem voltak cselek, egyéni akciók, csak néhány villanásból látszott, hogy a magyar válogatott 25 hellyel van előrébb a világranglistán az 58. finneknél. A csapat fásult és erőtlen volt, mintha nem vették volna komolyan a meccset, igaz, az Eb-ig egy hét van, akkorra kell csúcsformába lendülni.

Finnországgal ez volt a kilencedik meccsünk, legutóbb 2006 őszén játszottunk velük, akkor is két meccset, 4–2-es győzelem után akkor is 5-5-ös döntetlen lett úgy, hogy a finnek két másodperccel a vége előtt egyenlítettek. A két csapat szerdán Nyíregyházán is meccsel, a kapitány utána szűkíti 14 fősre a keretet, az Eb-n három most behívott játékos nem játszhat.