Majoros István nem kaphat életjáradékot

2010.01.21. 15:43
Bajnokok és edzőik, összesen nagyjából kilencszázan jogosultak olimpiai életjáradékra, melynek megvonása körülbelül tíz embert érint. Az olimpiai bajnok birkózó, Majoros István képviselője szerint a pénzbüntetést, megrovást kapott sportolóknak indokolatlanul nagy büntetés az elvett havi 200 ezer forint.

Decemberben fogadta el az Országgyűlés a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosítását, mely szerint az olimpiai érem után járadékot kapó sportoló pénzének folyósítását felfüggesztik, ha a kedvezményezett eljárás alá kerül; ha megrovásra ítélik, a sportoló legalább három évig nem juthat pénzéhez. Az olimpiai bajnok birkózó, Farkas Péter például letöltendő börtönbüntetése alatt és utána még 15 évig nem kap járadékot.

A törvény szigorú, nagyjából tíz olimpikont érint, Balogh Tamás szerint aránytalan is, ezért a jogász - aki a többi érintett nevét nem tudta - az Alkotmánybírósághoz fordult.

A büntetési tételek számokban

Megrovás: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Pénzbüntetés: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Felfüggesztett (1 évre): a felfüggesztés ideje és további három év

Letöltendő börtönbüntetés (1 év alatt): a büntetés, a mentesítés 3 éve, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (1 év felett, 5 év alatt): a büntetés, 5 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (5 év felett): a büntetés, 10 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció

Balogh maga is birkózó volt korábban, Farkas esetét nem vitatja, viszont szerinte a 2004-ben győztes Majoros Istvánt indokolatlanul súlyosan érinti a szabályozás. A birkózó január elsejétől lenne jogosult a járadékra, mert tavaly töltötte be 35. életévét, ez a korhatár.

Majoros István
Majoros István

Nem kaphatja a havi 200 ezer forintot, mert 2006 áprilisában ittasan vezetve okozott közlekedési balesetet. Felelősségét elismerte, nem akart hazudozgatni, pénzbüntetést kapott.

„Nem tudom pontosan, Majoros hány hónapig nem kaphatja, csak annyit tudok, hogy ő is érintett. Beadványommal az aránytalanságokra szerettem volna felhívni a figyelmet, hiszen ha valaki nem szándékosan okozott balesetet, de történetesen halálos áldozat is volt, akkor a büntetés letöltése után azonnal hozzájuthat a pénzhez, akit viszont megrovással büntettek, mert szándékosan követett el valamit, az három évig nem, vagyis elesik 7,2 millió forinttól. Előfordulhat, hogy kisebb bűncselekményért jobban szenved az elkövető, mint a súlyosabbért, ez pedig diszkrimináció” – mondta Balogh.

A jogász nonszensznek, nem átgondoltnak tartja a törvénymódosítást, túl súlyosnak érzi az anyagi következményeket, emellett a törvény a jogbiztonságot is sérti. A jogász úgy véli, fél évig biztosan nem tud az AB ezzel foglalkozni, de reméli, beadványa hatására eltörlik a szabályozást.

Majoros István indítványához csatlakoztak:

Bárdosi Sándor (olimpiai ezüstérmes birkózó), Damu Roland (színész), Füredi Levente (világbajnoki bronzérmes birkózó), Kammerer Zoltán (olimpiai bajnok kajakozó), Kocsis Ferenc (olimpiai bajnok birkózó), Komáromi Tibor (világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó), Kucsera Gábor (világbajnok kajakozó), Növényi Norbert (olimpiai bajnok birkózó), Repka Attila (olimpiai bajnok birkózó), Sike András (olimpiai bajnok birkózó), Virág Lajos (világbajnoki ezüstérmes birkózó), Dr. Balogh Tamás (az indítvány összeállítója)