Spanyol-portugál döntő a futsal-Eb-n

2010.01.28. 21:50

Az első elődöntőben a portugálok Azerbajdzsánt büntetőkkel, az estiben a címvédő spanyolok a cseheket kiütéssel verték a hazai rendezésű futsal Európa-bajnokságon.

Az első elődöntő egyértelmű portugál fölénnyel kezdődött, Azerbajdzsán lehozta kapusát, hogy szabaduljon a nyomás alól. Létszámfölényben többet birtokolták a labdát a nyolcadik percben a vezetést is megszerezték: Serjao lőtte középre a labdát, amit Thiago közelről a hálóba kotort (1-0).

Az azeri kapus visszaállt, két perccel később jött az egyenlítés, Cardinal helyezett a bal alsó sarokba (1-1). A 18. percben Felipe lőtt balról, éles szögből a kapuba, ismét vezettek a braziokkal felálló azeriek (2-1).

Portugália a 28. percben egyenlített, Pedro Costa lőtte középre a labdát, amit Joao Matos pöckölt közelről a hálóba (2-2). A 29. percben már vezetettek is a portugálok, Pedro Costa lőtt a kapuba (2-3), de Biro Jade egy sarokrúgás után még ugyanebben a percben egyenlített (3-3), jöttek a büntetők.

A portugálok kezdtek, Joel Queirós higgadtan a kapuba lőtt, ahogyan Serjao is. Cardinal lövése után Tverjankinról a hálóba pattant a labda, míg Thiago lövését védte Bébé - előny Portugáliánál. Leitao nem hibázott, ahogyan Biro Jade sem, majd Pedro Costa is a hálóba lőtt, Farzalijev sem rontott. Az utolsó portugál lövő Gonçalo Alves volt, belőtte, Portugália döntőbe jutott, írja az mlsz.hu.

A spanyol Javier Rodríguez és a cseh Lukás Resetár harcol a labdáért

Az esti meccset végig a spanyolok uralták, az ötödik percben már vezettek, Kike jobb oldali beadása után a csapatkapitány, Javi Rodríguez fejelt a kapuba (0-1). A hetedikben Fernandao passza után Ortiz szép mozdulattal játszotta tisztára magát, majd éles szögből a hálóba lőtt (0-2). A csehek többször is vészkapussal támadtak, létszámfölényt tudtak kialakítani,de a 17. percben egy sarokrúgás után Ortiz egy távoli kapáslövésből megszerezte a 3. spanyol gólt is (0-3). A félidő vége egy elrontott cseh támadás végén Luis Amado megfogta a labdát, majd saját gólvonala elől az ellenfél üres kapujába ívelt (0-4).

A szünet után is maradt a spanyolok fölénye, a 26. percben megszerezték ötödik góljukat is: Borja szép mozdulattal húzta el a labdát Gercak mellett, majd a hálóba helyezett (0-5). A 33. percben Lin játszott Fernandaohoz, aki közelről lőtt a kapuba (0-6). A 37.-ben ez elöl őrizetlenül hagyott Daniel passzolt a hálóba (0-7), a 38.-ban Daniel megszerezte csapata nyolcadik gólját is (0-8). A 39. percben Dlouhy tette valamivel szebbé a kiütéses vereséget (1-8).

Az Európa-bajnokság harmadik helyéért szombaton 18 órakor Azerbajdzsán és Csehország, az aranyért 20.30-kor Portugália és Spanyolország játszik.

Eredmények

Azerbajdzsán - Portugália 3-3 (2-1) (büntetőkkel 5-3)
Debrecen, Főnix Csarnok
Vezette: Borut Sivic (szlovén), Pascal Lemal (belga)
Gólszerző: Thiago a 8., Felipe a 18., Biro Jade a 29. illetve Cardinal a 10., Joao Matos a 28. Pedro Costa a 29. percben

Azerbajdzsán: Andrej Tverjankin - Serjao, Felipe, Rizvan Farzalijev, Vitalíj Boriszov. Kispad: Marat Szaljanszki, Szergej Csujkov, Radzsab Farajzadeh, Thiago, Biro Jade, Namig Mammadkarimov. Szövetségi edző: Jose Alesio Da Silva.

Portugália: Bébé - Leitao, Arnaldo, Gonçalo Alves, Joao Matos. Kispad: Joao Benedito, Evandro, Pedro Costa, Joel Queirós, Cardinal, Israel, Pedro Cary. Szövetségi edző: Orlando Francisco Alves Duarte.



Csehország - Spanyolország 1-8 (0-4)
Debrecen, Főnix Csarnok
Vezette: Ivan Sabanov (orosz), Oleg Ivanov (ukrán)
Gólszerző: Dlouhy a 39. illetve Javi Rodríguez az 5., Ortiz a 7., Ortiz a 17., Luis Amado a 20., Borja a 26., Fernandao a 33., Daniel a 37. Daniel a 38 percben

Csehország: Libor Gercak - Vít Blazej, Martin Dlouhy, David Fric, Lukás Resetár. Kispad: Tomás Meller, Radek Polasek, Josef Havel, Jiri Novotny, Michal Belej, Zdenek Sláma, Jan Janovsky. Szövetségi edző: Tomás Neumann.

Spanyolország: Luis Amado - Álvaro, Javi Rodríguez, Kike, Juanra. Kispad: Juanjo, Ortiz, Jordi Torras, Fernandao, Borja, Lin, Daniel. Szövetségi edző: José Venancio López Hierro.

Az Eb további menetrendje:


A harmadik helyért:
Január 30., szombat
Debrecen, 18 óra

Döntő:
Január 30., szombat
Debrecen 20. 30 óra