Nyerhetnek Super Bowlt a Katrina hurrikán hősei?

2010.02.06. 14:16 Módosítva: 2010.02.07. 00:02
A 44. Super Bowl döntőjébe idén az NFL vitathatatlanul két legjobb csapata került be. Mi dönthet a New Orleans Saints javára, és miért nyerhet az Indianapolis Colts?

A legjobb Manning

Indianapolisban ünneplésre készülnek, a gyerekeknek már most megengedték, hogy egy órával később menjenek reggel iskolába, míg az Egyesült Államokban 95 millió tévénéző várja, hogy eldőljön, idén ki nyeri a Super Bowlt. Eddig kétszer nyertek, mindkétszer Miamiban, a mostani meccs helyszínén.

Két perccel a vége előtt 11 yardos TD-passzt adott Drew Brees, a New Orleans Saints irányítója, amivel 31:28-ról fordítva 35:31-re nyertek, legalábbis a Madden nevű amifocis konzoljátékban, ami egy dolog miatt érdekes számunkra: a Wired e havi cikkében arról ír, hogy a játékosok igenis állandóan xboxoznak, mert rengeteget lehet tanulni belőle. A számítógépen lejátszott mérkőzés megerősíti a szakírók véleményét, akik elsősorban őrületes támadójátékot és főleg passzolást várnak mindkét csapattól, kevés labdavesztést. A játék ellenére a Colts a favorit a szakíróknál és a fogadóirodákban is. Az ellenfelen talán segíthet az óriás erővel rendelkező Saints-tábor, de az alapszakasz négyszeres legjobbját nehéz mozgatni.

Míg a Saints csapatát a tulajdonos a Katrina miatt akarta elköltöztetni, az eredetileg baltimore-i Coltsnál a mérsékelt érdeklődés és a nem épülő új stadion miatt Indianapolisba költöztette a csapatot Robert Irsay, ami filmbe illően izgalmas volt: a bíróság új törvényei értelmében Baltimore megtarthatta volna a csapatot, de végül még időben elköltöztek az éjszaka közepén. A Baltimore Coltsot 1972-ben 15 millió dollárért szerezte meg az apa, fia, Jim most egy olyan egymilliárdot érő csapatot irányít, amivel 2006-ban minden idők legfiatalabb csapattulajdonosaként, 37 évesen lett Super Bowl-győztes

Peyton Manningnek minden bizonnyal fontos meccs lesz ez. Brady mögött csak a második legjobb irányítónak tartják a számok alapján: az idén a döntő közelébe sem jutó New England Patriots irányítója három Super Bowlt nyert, kétszer lett a döntő legjobbja. Ráadásul az NFL a legfontosabb családi versenynek a helye: öccse, Eli a New York Giants-cel lett bajnok, míg apja, Archie a New Orleans Saints csapatát vezette irányítóként. A 18-as számban játszik Peyton, amiben a harmadik testvér, Cooper is játszott visszavonulásáig New Orleansben a középiskolában. 1985-ös visszavonulásakor már a 9 éves Peyton is ott sertepertélt a kamerák előtt, így nem okozott meglepetést, hogy irányító akar lenni ő is. Most a liga egyik legjobbja: nyert Super Bowlt, aminek az MVP címét is elnyerte, négyszer választották meg a liga legjobbjának. Nem véletlenül hasonlította egyik csapattársa a híres sakkozóhoz, Bobby Fischerhez, mert a meccsekre rengeteg elemzéssel és videózással készül, de edzője szerint nem ez a különleges, hanem ahogyan a begyűjtött információkat felhasználja.

Manninget messze a legjobb játékosnak tartják a Super Bowl játékosai között, az ESPN szakírója Michael Jordanhez hasonlította. 1998-as megjelenésekor Manninget sokat támadták, hogy nem elég jó, majd később jött a rájátszás-betegség, egyszerűen úgy nézett ki, nem tudnak Super Bowlt nyerni, pedig jónak számítottak. 2006-ban aztán sikerült, amikor a legkomolyabb ellenfelüket, a New England Patriotsot 18 pontos hátrányból verték meg 38:34-re. A Super Bowl ez után a Chicago Bears ellen könnyű volt, pedig előbb Devin Hester a kezdőrúgásból touchdownt ért el, majd Peyton Manning eladta a labdát.

Itt kell kitérnünk az amerikai sportsajtó kérdésére, hogy a jelenlegi Colts kinek a csapata, mivel a jelenlegi keretet Tony Dungy edző alakította ki. Manningot már 1998 óta a Colts játékosa, ekkor első helyen választották ki az egyetemi játékosok közül, de a csapat csak Dungy 2002-es megérkezésétől indult be, legnagyobb riválisuk azóta is a Tom Bradyvel felálló New England Patriots. A háromszor a liga legjobbjának választott Manning 2004-ben lett a liga legjobban fizetett játékosa, 99,2 millió dollárért írt alá. Ráadásul nem Peyton a legviccesebb a családban, de ő táncol a legjobban, sőt rendszeresen támogatja a republikánusokat, George W. Bush lelkes szavazója volt.

Dungy viszont tavaly visszavonult. Utóda, Jim Caldwell vezette a 14 győzelmet, majd döntése okán két vereséget begyűjtő csapatot a Super Bowlba. Utóbbi rosszakarói szerint majd a következő idényben kiderült, hogy ez még Dungy csapat-e, vagy már az övé.

A Colts amúgy a liga harmadik legjobban passzoló csapata, de csak a 32. a futásokat nézve. Az NFL történetében már próbálkoztak többen, hogy ligautolsó futással megnyerjék a bajnokságot, de nem sok sikerrel, legutóbb tavaly az Arizona Cardinals is - ugyan csak a végjátékban, de - kikapott. A posztonkénti összehasonlításból a Colts jön ki jobban, bár ha nem talál ki valami jófajta futást, mint a New York Jets ellen, akkor nagyon nehéz lesz a passzjátékát erőltetnie.