NSSZ: elfogadhatatlan az olimpiai törvényjavaslat

2010.02.18. 18:12 Módosítva: 2010.02.18. 18:12

A budapesti ötkarikás játékok ötletét igen, az olimpiarendezési pályázatot előkészítő törvényjavaslatot azonban nem támogatja a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ).

Gémesi György, az NSSZ elnöke az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében úgy fogalmazott: arra kéri az Országgyűlést, hogy jelen állapotában ne tárgyalja a törvénytervezetet.

"A Nemzeti Sportszövetség vezetése több okból is aggályosnak tartja a javaslatot. - hangsúlyozta Gémesi. - Az egyik probléma, hogy a tervezet indokolatlan többletköltségeket jelentene Magyarországnak. Ráadásul a Magyar Olimpiai Bizottság jelentőségéhez képest alulreprezentált, a 75 sportági szakszövetséget képviselő Nemzeti Sportszövetség pedig egyáltalán nem szerepel a javaslatban. Elengedhetetlen a MOB és a Magyar Paralimpiai Bizottság együttműködési megállapodása is, és sokkal szélesebb körű egyeztetésre van szükség a sporttársadalmon belül a törvény elfogadása előtt".

Szerdán hasonló álláspontot alakított ki a Nemzeti Sporttanács (NST) is, amely jelenlegi állapotában szintén nem támogatja a 2020-as olimpiára való jelentkezéssel kapcsolatos törvényjavaslatot, amelyet a BOM, a budapesti olimpia előmozdítására alakult társadalmi szervezet készített.

Az NST ezt azzal indokolta, hogy az olimpiai pályázatról szóló törvény elfogadásához a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) között egyértelmű egyetértés szükséges, ez azonban nem áll fenn.

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága december 8-án döntött úgy, hogy benyújtja a 2020-as olimpiarendezési pályázatot előkészítő törvénytervezetet a Parlamentnek.