Statisztikailag a Barca simán verte az Intert

2010.04.21. 12:46

Látszólag minden rendben volt a Barcelonával Milánóban. Xavi lefutotta szokásos 1+ kilométerét, 108 passzkísérlete után 86 százalékban jó helyre mentek a labdák, vagyis 93 célba ért. Az ellenfélnél Javier Zanetti volt a legjobb passzoló 17-tel.

A Barcánál volt többet a labda, 67 százalékban, többet is futott az Internél – Xavi ebben is veri az egész mezőnyt –, hárommal több kapura lövése volt. A statisztikákban a Barcelona elverte az Inter, a pályán viszont 3-1-re az olaszok nyertek.

Az Inter legfontosabb céljai között nem szerepelt a labdabirtoklási fölény kiharcolása, vagy a rövidpasszos játék erőltetése. A lényeg a tökéletes területvédekezés volt, amiből rengeteg labdát szereztek, ezekből pedig egy passz után indultak a kontrák.

A végeredmény ijesztő különbséget sejtet: a Barcelona 636 passzkísérletét 82 százalékos pontossággal teljesítette, vagyis 521 jó passza volt, miközben az Inter 271 átadásából csak 158 talált társat, ami 58 százalék. A Barcelona játékosai több mint háromszor annyi jó passzt adtak, mint az Inter, az utolsó perceket kivéve mégsem tudtak fölénybe kerülni.

Az Inter játéka jóval egyszerűbb volt, Mourinho nem Sneijderre építette támadásait, számított rá, hogy a hollandra nagyon fognak vigyázni, hanem azt mondhatta a játékosainak, hogy aki megszerzi a labdát, azonnal küldje a csatárok felé. Ebből voltak gondjaik is, Motta és Cambiasso néhol igen kacskán passzolt, de a taktika összességében működött, még úgy is, hogy Sneijder mindössze 10 jó átadással hozta le a meccset: a cserékét leszámítva holtversenyben a leggyengébb volt az Interben.

Itt újra becsapnak a számok, hiszen szó sincs arról, hogy a holland rosszul játszott volna, sőt, az Inter egyik legjobbja volt – bár nehéz kiemelni bárkit is, az egész csapat közel tökéletesen tette a dolgát. Lehet, hogy Xavinak majdnem 10-szer annyi jó passza volt, mégis inkább Sneijder játéka marad emlékezetes, hiszen egyenlítő gólt szerzett, sokat dolgozott, bőven hozta, amit Mourinho kért tőle.

A mérkőzés felvezetésében azt írtuk, ha van csapat, ami meg tudja állítani a Barcelonát, az csak az Inter lehet, és ők is csak akkor, ha Mourinho kitalál valamit. A portugál pedig kitalált valamit: az Olaszországban őshonos taktikát az Angliából magával hozott játékrendszerre hangolta, és olyan félelmetesen hatékony gépezetté tette, hogy azzal még a Barcelona sem tudott mit kezdeni. A visszavágó valószínűleg az év meccse lesz.