Gera és csapata még nagyon éhes

2010.04.29. 12:41

Fulham-Hamburg, London, Craven Cottage, 21.05
Első meccs: 0-0

Egy német kupadöntős már van, de a Bayern mentálisan sokkal erősebb a széthullni látszó Hamburgnál. Igaz, egy új edző lendületet adhat, de inkább arra tennénk, 25 év után lesz aktív magyar kupadöntős: Gera Zoltán.

Az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában a Hamburg mindig előnnyel utazott a visszavágóra, és meg is tudta tartani.

A PSV Eindhoven ellen voltak nehéz percei, mert a félidőben 2-0-ás vesztésre állt, és csak idegenben lőtt góllal ment tovább, a belga Anderlechtnek eggyel több gólt lőtt összesítésben, a másik belgát, a Standardot pedig le is győzte. Mindháromszor nyugodtabb lehetett viszont, mint most.

A Fulham eddig idegenben mindig lőtt gólt, csak Hamburgban nem, de a KO-szakaszban mindhárom hazai meccsét megnyerte. Egy negyedik győzelem már döntőt ér, Hamburgban, abban a stadionban, ahová buszozott, vonatozott a Fulham a légtéri káosz miatt. A négy csapat közül, amelyik nem tudott komfortosan utazni a múlt héten, csak a Fulham kapott ki, a Lyon, a Barcelona és a Liverpool is kikapott az első meccsen.

„Döntőre éhes vagyok” – nyilatkozta Gera Zoltán, akin nagyon sok múlhat csütörtök este, részint mert öt gólt lőtt a sorozatban, és mert neki kellene kiszolgálnia a szezonban 17 gólnál járó Bobby Zamorát. Feltéve, ha a csatár játszik, mert sérülést szedett össze az első meccsen, de mindenki reméli, képes kipihenni magát, és az Achilles-ína rendbe jön.

Ennek megfelelően az amerikai Clint Dempsey-t gólját tartják legvalószínűbbnek, és nem az övét. Gera holtversenyben harmadik a listán, 3,4-szeres pénzt szerezhet a magyar szélső annak, aki bízik benne. A Fulham továbbjutása meglepetésre rosszabbul fizet, mint a Hamburgé, és ezt még átmenetileg sem befolyásolták a hétfői történések.

A németeknél már nem Bruno Labbadia az edző, mert a klubvezetés nem tudta elviselni, hogy a hatodik helynél előrébb már nem juthat a csapat a bajnokságban, és a gyengélkedő Hoffenheim ötöt vágott nekik.

Úgy vélték, ha nem lépnek, még a városban rendezendő kupadöntőről is lecsúsznak, ezért kockázatosat húztak. Az új szakvezetőtől, az eddigi pályaedző Ricardo Moniztól azt várják: valahogy nyerjen annál a Fulhamnél, ahol még a Manchester United is hármat kapott. Az edzőváltás felrázhatja a csapatot, de látva a Hamburg helyenként ötlettelen játékát, nem valószínű, hogy egy ember lecserélése megoldhatná a gondokat.

A tét ráadásként most akár nyomasztólag is hathat, hiszen a város tele van plakátokkal, amelyek azt hirdetik, visszavárják a csapatot a fináléra. Az első meccsen nem tűnt úgy, hogy ez a csapat folyamatosan képes uralni játékot, talán kétszer öt perc volt, amikor dominált. Egy jobb formában lévő Wolfsburg is kikapott a Fulhamnél, 2-1-re.

Mladen Petric játszhat, a Standardnak csodás ollózós gólt lőtt, de a Fulham egy szinttel ennél feljebb van.

A Fulham úgy nyerte az EL-meccseket február óta, hogy mindig kapott gólt, de kétszer kettőt lőtt rá – Sahtar, Wolfsburg -, egyszer (a Juventusnak) négyet. Nehéz elképzelni, hogy a Hamburg életre kap, a nyilatkozatokból is inkább az szűrhető le, a történelmi sikert a Fulham akarja jobban.

Ha egygólos meccs lenne, több mint háromszoros pénzt ér, 3,6-szoros a kifizetés, ha már netán az első negyedórában valamelyik csapat vezetéshez jutna. Mivel a Fulham jól szokott kezdeni, ez egyáltalán nem kizárt.

Ha már az első félidőben is vezet, és meg is nyeri a meccset az angol középcsapat, 3,2-szeres az odds. A Hamburgnál 5,2, ha ugyanezt a lehetőséget nézzük. Látva a Bayern szerdai játékát, ne zárjuk ki, hogy a németek villantanak egy nagyot, bár most az ellenfél korántsem annyira visszahúzódó, és a HSV sincs abban a mentális állapotban, hogy lefocizzanak bárkit is. Vállaljuk a pofont, ha nem így lesz.