Szombaton kezdődik az I. ifjúsági olimpia

2010.08.13. 11:56

A szombati megnyitóval kezdődik meg Szingapúrban az I. ifjúsági olimpia, melyen összesen 52 magyar sportoló vesz részt. A Magyar Olimpiai Bizottság előzetesen a nehéz kvalifikációs rendszer miatt csupán 25-30 fiatal részvételével számolt, ám végül ennél jóval több versenyzőnek sikerült indulási jogot szerezni.

A 14 és 18 év közöttiek olimpiáján 26 sportágban rendeznek versenyeket, ezek közül 19-ben lesz magyar. Ugyan a MOB külön elvárást nem fogalmazott meg a fiatalokkal szemben, és a tisztes helytállást tartja a legfontosabbnak, a küldöttségben több olyan fiatal is van, akik érmes helyezést érhetnek el. A teniszezőknél pályára lép például Wimbledon junior bajnoka, Fucsovics Márton, illetve az angol nyílt bajnokság junior női párosküzdelmeiben első Babos Tímea is. Az úszóknál Biczó Bence és Bernek Péter is egyértelműen dobogóra esélyes, de a sprinter Nguyen Anasztázia (női 100 m) szintén kiugró eredményt érhet el, mint ahogyan az elmúlt években minden aktuális világversenyen dobogós bokszoló, Harcsa Zoltán (75 kg) is. Az első versenynapot vasárnap tartják Szingapúrban, ahova pénteken megérkezett Schmitt Pál köztársasági elnök a magyar delegáció utolsó csoportjával.

A szabadtéri versenyeken résztvevőknek várhatóan az időjárási körülményekkel is meg kell majd küzdeniük. "Az első nap tapasztalatai alapján úgy érzem, hogy a fülledt, párás levegő és a gyakran eleredő eső a szabadtéren versenyzők, így az atléták, teniszezők, kerékpárosok, kajakosok, evezősök számára nehézségeket jelent, vagyis nemcsak az ellenfeleket, hanem ezt a klímát is le kell tudni győzni a jó szerepléshez" – idézte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja Nagy Zsigmond helyettes csapatvezetőt, aki a helyszínről arról is beszámolt, hogy megérkeztek a még hiányzó csomagok - kerékpárok, az atléták néhány rúdja és pár kallódó sporttáska. A hatórás időeltolódásból adódó átállás egyelőre nehézséget okoz még a szerdán érkezett első csoport tagjainak számára is, de a következő napokban várhatóan mindenki alkalmazkodik majd a helyi viszonyokhoz. A fiatal versenyzőket, illetve kísérőiket a Nan Ying Műszaki Egyetem kollégiumi épületeiben helyezték el. A magyar küldöttség 40 kétágyas szobát kapott, így Deák Valéria főorvos számára alkalmi orvosi rendelőt is sikerült kialakítani.

A négyemeletes épületek szobáinak berendezése szerény, kollégiumi elhelyezésnek megfelelő, légkondicionáló viszont minden szobában működik, ami egyben veszélyt is jelent, mivel a szobákat rendkívüli módon lehűtik, a szabadban viszont 30 fok fölötti a hőmérséklet, rendkívül páradús, fülledt a levegő, és nagyon gyakran esik az eső.
Molnár Zoltán csapatvezető a második csoporttal csütörtökön érkezett. Mint mondta, a szükséges formaságok intézése, lévén, hogy kisebb létszámról volt szó, gyorsabban megtörtént, és valamennyi csomag a tulajdonosával együtt jutott el a szállásra.

A harmadik csoport Schmitt Pál köztársasági elnökkel együtt pénteken landolt Szingapúrban. A magyar fiatalok igyekeznek gyorsan belakni az olimpiai falut és a helyszíneket, az evezősök és az atléták már az első éjszaka után edzésre indultak. A következő nap feladata a versenyek lebonyolításának pontos megismerése, a technikai értekezleten való részvétel, az edzésszínhelyek és versenypályák felfedezése.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2007-es guatemalai ülésén született döntés az első ifjúsági olimpia megrendezéséről, melyen 14 és 18 év közötti fiatalok vehetnek részt. A megmérettetés szellemi atyja Jacques Rogge, a NOB elnöke, akinek a célja, hogy a játékok segítségével tanítsa meg a fiatal sportolókat a versenyzés alapvető értékeire, mint a méltóság, a barátság, a tisztelet és a sokszínűség. A sportvezető szerint az ifjúsági olimpiai részvétel felkészülés a későbbi felnőtt olimpiai szereplésre, melynek során a fiatalok a teljesítményen felül a legfontosabb értékeket, alapelveket magukévá tehetik majd.

Akárcsak a 2012-es olimpiai játékokon, Szingapúrban is 26 sportágban 201 versenyszámot rendeznek, mégis több különbség lesz. Vízilabda például nincs a programban, míg a kosárlabda a streetball szakággal lesz jelen. További érdekességnek számít, hogy úszásban, kerékpározásban és triatlonban is rendeznek majd vegyes csapatversenyeket, és nem minden korosztály számára lesz minden számban indulási lehetőség.

Összesen 205 ország 3600 sportolót és 1100 tisztviselőt delegál a rendezvényre. Az előzetes latolgatások szerint mintegy 500 ezer látogató tekinti majd meg az eseményt.

A játékokon 1300 doppingvizsgálatot végeznek majd el. Versenyen illetve azon kívül is végeznek majd ellenőrzéseket a szakemberek, akik vér és vizelet mintákat is vesznek. Az első ifjúsági téli olimpiának Innsbruck ad majd otthon 2012-ben.

A NOB külön figyelmet fordít arra, hogy a sportversenyek mellett egyéb elfoglaltságot, képzést nyújtson a fiataloknak, ezért külön előadásokat tartanak majd a sportvilágot fenyegető jelenségekkel kapcsolatban, így a dopping, az illegális fogadások, valamint a rasszizmus is rendszeresen téma lesz, de a fair play fontosságára is felhívják majd a figyelmet. Az olimpiai bizottság több híres sportolót is meghívott Szingapúrba, hogy jelenlétükkel, élménybeszámolóikkal motivációt adjanak a fiataloknak. A legnagyobb sztár a női rúdugrás világcsúcstartója, az orosz Jelena Iszinbajeva lesz.