Aki az első negyed után vezet, az nyer

2010.08.30. 13:29 Módosítva: 2010.08.30. 13:55

Magyarország-Szerbia, 16.30, Zágráb

A még csak formálódó magyar vízilabda-válogatott Szerbiával játszik a zágrábi Európa-bajnokság második játéknapján.

Kemény Dénes kapitány hagyományosan úgy fogalmaz, hogy az ellenfél gólokkal jobb, az előző olimpiai ciklusban azt mondta, két vagy három góllal jobbak a szerbek. (Ez tűnt el az olimpiára.)

Most is ez lehet a helyzet, vagy talán még rosszabb is valamelyest, hiszen Montenegrót például úgy jellemezte a kapitány, öttel jobb, mint az átalakuló csapat. Ennek ellenére az Eb-t megelőző felkészülési tornán mindössze egy góllal kapott ki a csapat, mert az előző meccs – a románok elleni vereség - felpiszkálta a társulatot.

Szerbia nem véletlenül favorit – másfélszeres pénzt ér a győzelme -, de ha a magyar csapatban az olimpiai bajnokok hozzák magukat, és valamennyien átlag felettit nyújtanak, nagyon szoros eredmény lehet. Ha csak ketten vagy hárman játszanak jól, akkor a vereség nehezen elkerülhető.

A csapatból az utolsó szűkítésnél kimaradó kétszeres olimpiai válogatott kapus, Gergely István úgy tippelt: aki az első negyedet nyeri, azé lesz a meccs, szerinte az első negyed 2-0 vagy 2-1 lesz.

A szerbeket nem vertük 2004 óta, ráadásként erődemonstrációt tartottak az első meccsen, nyolc góllal (13-5) verték a görögöket. A mieink kicsit kiengedve, 10-8-ra ütötték a németeket, és a Vodafone Kupát is megnyerték hazai pályán.

A szerbek döntőt játszottak az idei év két nagy eseményén, most is a legjobb kettőig akarnak menni, de nagy kérdés, milyen mérleggel. Arra talán érdemes kockáztatni a hendikepes fogadásnál, ha nyernek is, csak eggyel teszik. A római vb-n tavaly hosszabbításban dőlt el a küzdelem, itt most döntetlen után nincs ráadás, mert csoportmeccsről van szó.