Gondolkodjatok, milyen sapkában vagytok

2010.08.16. 21:35
Ha meghatározó játékosaink nem rázzák meg magukat, vagy páran hullámzóan játszanak, nincs esélyünk, állítja Kemény Dénes vízilabda-kapitány. A válogatott egy spanyol tornán utolsó lett, a hétvégén itthon játszik, két hét múlva Európa-bajnokság Zágrábban. Van tennivaló, bár már így is többet beszélgetnek, mint edzenek.

A spanyolországi Portugaletében játszott felkészülési tornát a férfi vízilabda-válogatott, hullámzó játékkal, nyeretlenül, 4. helyen fejezte be.

A románoktól két góllal kikapott, Montenegrótól eggyel, a spanyolokkal pedig 9-9-es döntetlent játszott a csapat. Kemény Dénes kapitány különösen az utóbbi eredménnyel volt elégedetlen, lagymatagnak nevezte a játékot, kiemelte, komoly, rutinos játékos háromszor passzolt emberelőnyben az ellenfélnek.

„A lagymatag alatt azt értettem, mintha napszemüveg lett volna a fiúkon, úgy játszottak, mint a strandon. Azzal semmi bajom, hogy a spanyolok álmosak voltak, de mi is azok lettünk, ez elfogadhatatlan. Nevetséges helyzetkihasználással, bosszantóan játszottunk, hat góllal kellett volna nyernünk. Olyan hibákat csináltunk, amiket nem lehet elkövetni, különösen nem olimpiai bajnok játékosoknak. Volt egy eset, ketten vitték kapusra a labdát, de ahelyett, hogy kíméletlenül belövik, addig passzolgattak, mígnem fejbe lőtték a kapust. Most sajnos nem viccelek.”

Amikor a válogatott kikapott a görögöktől egy hónapja Siracusában, azt mondta a játékosoknak, szégyelljék magukat. Azóta kikaptak még háromszor, és be kellett látnia, a durva hiba része a játékuknak, ezért most komolyabban nem dorongolta le őket.

„Nagyon csalódottak vagyunk, persze, bocsánatot is kérek a szurkolóktól. Egy ilyen felkészülési tornán másodlagos ugyan az eredmény, kivéve a magyaroknak. A szurkolóknak, játékosoknak és persze az újságíróknak. El kell azért mondanom, hogy változó volt a játék, a második meccsen jól teljesítettünk, a románok elleni vereség mérgessé tett bennünket, és attól a Montenegrótól egy góllal kaptunk ki, amelyik most körülbelül öttel vagy hattal is jobb nálunk. A másik két meccsen viszonylag indokolatlanul nem harapott a csapat, és nem volt kellően agresszív. Vigaszunk annyi lehet, hogy még mindig jobbkor jön a vereség, mintha a két hét múlva kezdődő zágrábi Európa-bajnokságon kaptunk volna ki.”

kemeny denes

Kemény hozzátette, a hátralévő időszakban újabb eszközöket kell találnia csapatához, egyúttal nekik is önmagukhoz. „Sok analizálnivaló van még a játékunkban, elemezhetnénk napestig, de akkor meg nem edzenénk. Már így is lassan többet beszélünk, és ülünk össze, mint edzünk.”

A kapitány még kint úgy értékelt a válogatott hivatalos honlapján, hogy a játékosoknak el kell gondolkodniuk, milyen sapkában vannak. Boldognak és büszkének kell lenniük, hogy a válogatottban játszanak.

Felvetésünkre, miszerint a győzelmi vágya elpusztíthatatlan, de a játékosokon ugyanez nem mindig érződik, csak annyit mondott, reméli, hamarosan átragad rájuk.

„Azt hiszem, érzik páran tudat alatt, hogy átmeneti év van, jövőre már könnyebb lesz, mert ketten – Kásás és Kiss Gergő - újra csatlakoznak. Ki kell jutnunk a vb-re, és ezt az Eb-ről megtehetjük, de csak nagy odaadással, odafigyeléssel. Jelenleg másként nem verhetjük sem a görögöket, sem a németeket. Ott tartunk, hogy a meghatározó játékosaink közül az összesnek jól kell játszania, különben nincs esélyünk. Ha hárman jól játszanak, hárman hullámzóan, nem nyerhetünk. Sőt, ha a vezérek nem rázzák meg magukat, szinte senkit sem tudunk legyőzni.”

Kemény már a pénteken kezdődő Vodafone Kupa előtt szűkíti a keretet. Bízik benne, hogy a érezhetően meglévő feszültség önbizalomba megy át, és jobb meccseket láthat a közönség.

„A FINA vagy a LEN kommunikációjáról a régi vicclap, a Lúdas Matyi újság jut eszembe, hiszen amikor elkezdtük a felkészülést, akkor úgy tudtam, tizenhárom játékost nevezhetek. Ezt később megváltoztatták, de a hétfői kommüniké már újra 13 játékosról szól. Ennek szellemében cselekszem.”

„Biztosan tudtam volna erősebb csapatot is kijelölni a mostani keretnél, de már Londonra tekintünk. Olyan fiatalokat keresek, akik majd képesek lesznek beépülni a csapatba. Pillanatnyilag talán gyengébbek a mostaniak, de két év alatt beérhetnek. Vámos például még nem élvonalbeli játékos, de a válogatottban már nyolc gólt lőtt tíz lövésből. Felelőtlenség tőle elvárni, hogy ő mentse meg fontos helyzetekben a csapatot. Neki, juniornak még az is teher, hogy jól blokkoljon, mert utána esetleg lefordulhatnak rólunk, és gólt kapunk.

Azt látom viszont, hogy látványosan, edzésről-edzésre fejlődnek a kiválasztott fiatalok. Kockázatot vállaltam, de remélem, megtérülő lesz a befektetés, és ezzel a csapattal is ki kell vívni a vb-kvalifikációt, még ha hatan nincsenek az olimpiai csapatból. A spanyolok egy játékost cseréltek ki, úgy azért lényegesen könnyebb csapatot összerakni.”

A kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert így fogalmazott: „nem fejlődtünk az egy hónappal ezelőttihez képest, de igyekszünk ezen változtatni. Magunk között is beszélünk, együtt Dénessel is beszéltünk. Magunkba kell nézni, mert a hozzáálláson, figyelmen, fegyelmen változtatni kell. Talán a helyzet nem ilyen rossz, ahogy így elsőre mondtam, de előre kell lépnünk."