Gyulay Zsolt a Hungaroring Zrt. elnöke

2010.08.31. 13:19
A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke elnök-vezérigazgatóként Palik Lászlót váltja a poszton.

Palik László távozó elnök a kedden, a Hungaroringen megtartott sajtótájékoztatón a hír bejelentésekor családi okokkal indokolta távozását, a jövőben szeretne több időt tölteni feleségével és két kicsi gyermekével. Palikot 2001 februárjában nevezték ki, távozását idén júliusban jelentette be.

Halasi Tibori, a többségi állami tulajdonú Hungaroring Zrt. felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elnökének tájékoztatása szerint a Hungaroring Zrt. közgyűlése egyhangúlag döntött Gyulay kinevezése mellett.

Gyulay Zsolt (b) étszeres olimpiai bajnok kajakozó
Gyulay Zsolt (b) étszeres olimpiai bajnok kajakozó

Halasi elmondta: azért esett a választásuk Gyulayra, mert olyan vezetőt kerestek, akinek jelentős sporteredményei vannak, és a gazdasági életben is megfelelő tapasztalattal rendelkezik. Az állam, mint többségi tulajdonos költséghatékony, takarékos, de szükség esetén értéknövelő vagyongazdálkodást vár Gyulaytól. "Az államnak elsősorban országimázs szempontjából fontos a magyar futam, mert olyan pozitívumokat hoz az országnak, amely nem a gazdaságosság szempontjából mérhető" - tette hozzá Halasi, aki hangsúlyozta, hogy a Magyar Nagydíj a jelenlegi szerződés szerint 2016-ig biztos pont a versenynaptárban.  

"Kicsit meglepő volt, amikor Fellegi Tamás miniszter tavasszal megkeresett, de nem szoktam elugrani a feladatok elől, szeretnék itt is bizonyítani" - jelentette ki Gyulay, aki elárulta, ez az első sportvezetői feladat, amelyet nem társadalmi munkában lát el.

"Azért vállaltam el a posztot, mert szerintem a magyar Forma-1-es futam nemzeti ügy, ami mindannyiunknak nagyon fontos. Több hónapja egyeztettünk Palik Lászlóval, végigkísértem vele az idei magyar futamot, elhatároztuk, hogy igyekszünk egy példaértékű átadás-átvételt végrehajtani. A jövőben szeretném felelős gazdaként, az állam szempontjait szem előtt tartva irányítani társaságot, a szakmai kérdésekbe igyekszem nem beleszólni" - tette hozzá Gyulay, aki az esetleges fejlesztésekről egyelőre nem beszélt.

A 46 éves Gyulay megbízatása augusztus 31-től szól, a vezérigazgatói poszton Dancsó Pált követi, aki cégvezetőként dolgozik tovább a társaságnál. A kétszeres olimpiai bajnok vezérigazgatói megbízatása határozatlan időre szól, elnöki kinevezése pedig formálisan jövő márciusig, amikor tisztújító közgyűlés lesz a társaságnál.

Palik László elmondta, hogy az idei Magyar Nagydíj nézettség és jegybevétel szempontjából 10 százalékkal meghaladta a várakozást, annyi változás volt a korábbi évekhez képest, hogy az olcsóbb jegyekből több, a drágábbakból kevesebb fogyott.