Ben Johnson leírta, ki buktatta le Szöulban

2010.10.07. 10:11 Módosítva: 2010.10.07. 10:27
Hamarosan kiadja önéletrajzi könyvét az olimpiai győzelme után doppinggal lebukott kanadai sprinter: lebuktatóit akarja lebuktatni, állítja, összeesküvés áldozata, még ha tényleg doppingolt is.

A szöuli olimpia 100 méteres síkfutását megnyerő, majd címétől megfosztott Ben Johnson 1988-ban a doppingoló sportolók emblémájává vált. A kanadai 22 évvel ezelőtt hihetetlen világrekorddal - 9.79 - nyerte a döntőt, de az aranyat szteroidhasználat miatt néhány nap múlva elvették tőle.

A meghurcolt Johnson hisztérikus körülmények között utazott haza, véreres szeméről készült fotó bejárta a világsajtót.

A sprinter most úgy döntött, mindent felfed doppingolása körülményeiről. A Guardiannak adott interjújában beismeri, hét évig tudatosan doppingolt, de sok körülmény arra utal, hogy lebuktatták Szöulban.

A száz méteres döntőben futó atléták közül később ötöt is doppinggal vádoltak, furcsállja, hogy épp ő lett az áldozat.

"A játékok előtt hat héttel álltam le a szteroidokkal. Nem lehettem olyan hülye, hogy bármit is szedjek az olimpiai döntőhöz közeledve. Egy átlagembert megölt volna az a szteroidmennyiség, ami a szervezetemben volt. Sztanozolollal lett pozitív tesztem, de én más szteroidokat használtam“ - nyilatkozta Johnson.

"Sokan kritizáltak csak azért, mert nem akarták, hogy kiderüljön az igazság. Huszonkét évvel ezelőtt elástak engem, de most már kimászom a gödörből. Itt az ideje, hogy elmondjam a sztorimat.”

Johnson úgy hiszi, összeesküvés áldozata lett, a jövő hónapban könyvével fog törleszteni az őt lebuktatóknak, a nyilvánosságra kerülő információk szerinte sokkolni fogják a sportvilágot.

000 SAPA980914822690

A “Seoul to Soul”-ban beszámol lebuktatásának kulcsfigurájáról, akit ő “Mystery Man”-nek, a rejtélyes embernek nevez. Johnson és más tanúk is állítják, hogy a titokzatos férfi egyszerűen belekeverte a doppingszert a kanadai sprinter italába. Mystery Man nem magányos cselszövő volt, üzleti érdekből vett részt Johnson lebuktatásban, a háttérben szponzorációs ügyek álltak.

Ben Johnson neveket és részleteket nem mondott a Guardian-nek, de a novemberben megjelenő könyvben senkit sem fog kímélni.