Roy Hodgson (szinte) lehetetlen küldetése

2010.10.21. 12:11 Módosítva: 2010.10.21. 12:12

Az ötszörös BEK- és BL-győztes Liverpool, az angol labdarúgás egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező csapata soha nem kezdte még olyan pocsékul az idényt, mint most. Az új edző, Roy Hodgson lehet, hogy a Fulhamnál csodát tett, de a Mersey partján nem elég kilencven percig bekkelni (és veszíteni), a Kop nem ehhez szokott.

A pályán nyújtott siralmas teljesítmény (nyolc mérkőzésből hat pont, a tabellán 19., kieső hely) mellett a klub tulajdonlása körüli viták is borzolták a kedélyeket. Az új gazda, John Henry szó szerint órákkal az Everton elleni helyi rangadó előtt biztosította be helyét, és az ilyen körülmények a játákosok lelkivilágára és pszichés teljesítményére is kihatnak - Fernando Torres a gyepen küldte el Jamie Carraghert a picsába, amikor az egy kihagyott helyzet miatt cseszegette.

reina

A Guardian összeszedte, mit kell Roy Hodgsonnak elérnie annak érdekében, hogy a klub a tabella első felébe kerüljön, és legalább az EL-helyre esélyes legyen tavasszal - már ha John Henry ki nem rúgja addig. A brit lap cikkét saját gondolatainkkal is kiegészítettük.

1. Bizonyítsa be, hogy nyerő típus

Amit a Liverpool jelenleg a pályán nyújt, arra logikus magyarázat nincs. Széteső, minden tudatosságot nélkülöző játékuk láttán az embernek az élettől is elmegy a kedve. Hodgson a Fulham mellett csodát tett, egy kieséstől fenyegetett kiscsapatot három év alatt elvitt az EL-döntőjéig, nem kérdés, ért ahhoz, amit csinál. A probléma az, hogy a Liverpoolnál kimondva-kimondatlanul minden évben a bajnoki cím a cél, nem a túlélés, az új tulajdonos pedig nem azért fektetett be 300 millió fontot a klubba, hogy az utolsó fordulóban kivívott kínkeserves győzelemmel a Premiershipben maradjon a Pool. Hodgsonnak gyökeresen át kell alakítania taktikáját, és támadó futballt kell játszania, egyébként napjai meg vannak számlálva a klubnál.

roy.png

2. Állítsa maga mellé a szurkolótábort

Rafa Benitezt a Kop és a Liverpool többi szurkolója is istenként tisztelte, utódját viszont nehezen fogadjék el, mert nem bíznak benne. Míg az új tulajdonos már az első nyilatkozatában a szurkolóknak üzent, és pontosan azt sugallta nekik, hogy tudja, mekkora bajban van a klub, de ő azért jött, hogy győztes csapatot faragjon belőlük (John Henry a Boston Red Sox baseballcsapatával megnyerte a World Seriest az USA-ban, tehát tudja, miről beszél), Hodgson nyilatkozatai arról tanúskodnak, nem igazán találja a hangot az egyre idegesebb szurkolókkal. Az Everton ellen elveszített rangadó után például azt mondta, csapata azon a meccsen játszott a legjobban, és nem érdemeltek vereséget - aki látta a meccset, ennek hallatán csak a fejét vakarja.

3. Tegye helyre Fernando Torrest

A Liverpool legértékesebb játékosa olyan gödörben van, amiből saját magát nem tudja kirántani. A csapat új felállása nem kedvez játékstílusának, egyedül verekszik a védőkkel, miközben Gerrard mélyen hátul játszik - Torres akkor él igazán, ha a csapatkapitány közvetlenül mögötte, egyfajta előretolt támadó középpályásként/hátravont csatárként tömi labdákkal. Hodgsonnak el kell érnie, hogy Torres az új játékrendszerben is ugyanúgy küzdjön a sikerért, mint Benitez alatt, de ehhez annál több kell, mint a csatár teljesítményének nyilvános kritizálása.

sad.png

4. Csináljon valamit a csapat balszárnyával

A Liverpool egyik legsebezhetőbb pontja a balhátvéd, itt hol Agger (kényszerűségből), hol a frissen igazolt, de igazság szerint a magyar NB I. színvonalát is alig megütő Konchesky szerepel, esetleg Fabio Aurelio, ha éppen egészséges. Rengeteg gólt kapnak innen, és ezzel valamit nagyon gyorsan kezdeni kell. Nem segít a dolgon, hogy a védők előtt játszó Joe Cole vagy Maxi Rodriguez szintén formán kívül van, a védőket nem segítik, labdát nem szereznek, de a támadásokból sem veszik ki részüket kellőképpen.

5. Valamit kezdjen a védelemmel

Sammy Hyppia távozása óta nincs igazi vezéregyénisége a védelemnek. Agger nyilvánosan kritizálta Hodgson taktikáját, aki középről kitette balra, ezzel többet ártva a csapatnak, mint egy Tevez-Adebayor-Silva csatársor. Carragher lelassult, Johnson soha nem volt klasszikus jobbhátvéd, Skrtel formája megbízhatatlan, ráadásul Reina is szokatlanul bizonytalan, az első két meccsen kapott potyagóljai óta mintha elvesztette volna önbizalmát.

John Henry azért ment Liverpoolba, hogy megismételje a Red Sox élén elért sikereket. Ha Hodgson ebben partnere tud lenni, az állása egyelőre nem forog veszélyben, de ha a következő két-három meccset sem tudja megnyerni, a Liverpool kispadján legrövidebb időt eltöltő edzőként vonul majd be a klub történelmébe.