A Cristiano Ronaldo testébe bújt Giggs

2010.11.03. 16:59

Nem láttuk még a brazil Maicont, a világ legjobbnak tartott és kitüntetett jobbhátvédjét olyannak, mint kedd este a Tottenham-Inter meccsen. A védő lassú volt, többször megkerülte, volt, hogy a szögletzászlónál szórakozott vele a londoniak 21 éves suhanca, Gareth Bale.

A walesi balhátvéd/balszélső jó két éve tűnt föl Angliában, nagy tehetségnek tartottuk mi is, gondolkozott rajta a Manchester United, végül a Tottenham Hotspur igazolta le. Szűk fél év után megsérült, majdnem két szezonra eltűnt, klubja a télen állítólag el is akarta passzolni.

Az előző szezon végén kezdett újra feltűnni, amikor remek góllal intézte el a Chelsea-t és az Arsenalt bajnokin, majd két hete kezdett az Inter ellen Milanóban. Edzője, Harry Redknapp már tudhatott valamit, amikor a meccs előtt egy nappal azt mondta: "Tökéletes alkalom lesz ez Bale-nek, örülök, hogy végre megmutathatja magát".

Másnap a 21 éves mesterhármassal tért vissza az európai köztudatba, de sikere nem lett teljes, mert csapata - 4-0-ás félidő után - 4-3-ra veszített. Bale-nek örülhettek a Tottenhamnél, egyszer a teljes jobbszárnyat lefutotta, és mindháromszor olyan pontosan lőtte ki a bal alsó sarkot, mintha ismétléseket láttunk volna.

"Otthon le tudjuk győzni őket" - mondta Redknapp, és Londonban balszélsőként játszatta a gyakran balhátvéd Bale-t.

A srác az első perctől terrorizálta az Inter-védelmet, legfőképp Maicont, akit többször megkerülős csellel hagyott ott. Egyszerűen elrúgta mellette a labdát, majd simán utánafutott, elérte, beadta. Először Crouch még mellérúgta a hajszál pontos ívelést, de a második félidőben már nem hibázhatott, annyira jó passzt kapott.

Bale a harmadik gól előtt Luciót Maiconnál is jobban porig rombolta, az a megkerülés már nem is csel volt: kanadai hokis módjára berúgta a labdát magának az Inter-térfélre vagy 25 méternyire, utánarobogott, miközben elszáguldott egy világbajnok és BL-nyertes brazil cövek mellett, ami valójában mintha ott sem lett volna.

"Túl gyors volt neki Bale" - mondta Maiconról a meccs után az Inter-edző Rafa Benítez. Kedden valószínűleg senki nem tudta volna lefogni, de azért biztos, hogy a tréner az első meccs után is alulbecsülte, és elszúrta ellene a védekezést. (Vagyis a mesterhármas után nem gondolta, hogy idegenben baj lehet belőle, és nem talált ki ellene semmit, annyira benítezes.)

Persze nem is lett volna könnyű feltartóztatni, ilyen lendületet Angliából Cristiano Ronaldo óta nem láttak, a brit játékosok között meg Ryan Giggs tudott így sprintelni vagy tíz éve.

bale1

Bale is walesi, mint Giggs - szerepeltek is együtt a válogatottban -, de felépítésre sokkal inkább C. Ronaldóra emlékeztet, magas, erős, vállas. Állítólag sokat nézte a portugál mozgását, ami néhány cselén és labdaérintésén látszik is.

Cselekben talán gyengébb, de passzokkban biztosan jobb, mint Ronaldo volt 21 évesen, ha a továbbiakban nem sérül meg hosszabb időre, minden - szakmai - szempontból befoghatja a portugált, és a világ legkomplettebb - védekezni és támadni is világklasszisként tudó - futballistája lehet.