A Mercedes Vettelre tesz, Lauda Alonsóra

2010.11.11. 10:59

Abu-Dzabiban vasárnap véget ér a Forma-1 idei idénye, a spanyol Alonso 47 pontos hátrányból favorit, de Webber vb-címe sem fizet rosszul, és akkor ott van még Vettel. Hamilton egy vagyont hoz.

A Forma-1-es világbajnokság utolsó futama előtt az összetettben vezető már kétszeres világbajnok Fernando Alonsónak van a legnagyobb esélye, hogy újra nyerjen.

A Red Bull két pilótája, Mark Webber és Sebastien Vettel ugyanakkor egyszerűen megakadályozhatja a sikerét. A pontverseny állása: Alonso 246, Webber 238, Vettel 231. Egy győzelemért 25 pont jár, a második hely 18 pontot ér, a harmadik tizenötöt.

Az utolsó kör dönthet mindenről, Vettel elengedheti Webbert, hogy ne a ferraris nyerjen. Nem véletlen, hogy a futamgyőzelemre az ausztrált tartják legesélyesebbnek, csak 2,5-szeres az odds sikere mellett. Vettel első helye 3,25-szörös pénzt ér, Alonsó 4,5-szeres.

Alonso csak akkor nyer biztosan, ha az egyik Red Bullt megelőzi. Ennél is pikánsabb a helyzet, ha Vettel nyer Webber előtt, Alonso pedig csak ötödik. (Mindkét McLarennek meg kellene előznie őt.) Mert akkor hármas holtverseny lesz, ami Vettel világbajnoki címét jelenti.

Norbert Haug a Mercedes sportigazgatója ebben reménykedik, de azt sem zárta ki, hogy Alonso még az ötödik helyet sem éri el, és akkor Vettel pontelőnnyel győztes.

Vettel világbajnoki címe kilencszeres pénzt ér, és mivel 2007-ben előfordult már, hogy az összesítésben harmadik helyen álló pilóta (Kimi Räikkönen) lett a végső, megfontolásra érdemes ez az odds. Haughoz csatlakozott az eséylek értékelésekor a virgines Timo Glock is.

Niki Lauda ellenben biztosra ment, ő Alonsót nevezte meg befutónak. Hozzá Ralf Schumacher csatlakozott, és mindketten a tapasztalattal,a  higgadtsággal érveltek elsősorban.

Alonso összetettbeli első helye 1,72-szeres pénzt hoz, Webber ezen a listán is 2,5-szeres pénzt küzdött ki magának. Lewis Hamilton 51-szeres pénzt hoz, ő akkor nyer, ha mindenki kiesik előle. Az angol szerint Webber megérdemelné a győzelmet, őt fogja segíteni.