Súlyemelő-ob: Az esélyesek nyertek

2010.11.21. 12:47

Szinte kivétel nélkül az eleve esélyesnek ítélt, a válogatottban is helyet kapott versenyzők uralták, és nyerték is meg kategóriájukat a súlyemelők péntek-szombati, sorszáma szerint 84. országos bajnokságán, amelynek a 100. születésnapját most ünneplő Tatabányai SC volt a vendéglátója.

Kiugróan jó eredmények nem születtek, kivéve a masters-világbajnok, korábbi sokszoros vb- és Eb-első Takács Máriát, a REAC Sportiskola 44 éves versenyzőjét, aki a plusz 75 kilósok mezőnyében végzett másodikként úgy, hogy lökésben 97-ről 100, összetettben pedig 173-ról 177 kg-ra javította az általa tartott korosztályos világrekordokat.

"A válogatott tagjai egy igen kemény felkészülési és versenyszezonon vannak túl. Jelenleg a felkészítés azon szakaszában tartanak, ahol főleg a regenerálódás a legfontosabb cél, hiszen nyakunkon a következő nagy feladat, a 2011. évi Európa-bajnokság. Ezért a válogatott tagjainak most csak annyit kellett emelniük, hogy a feltörekvő ifjúságot maguk mögött tartsák. Ezt a feladatot könnyen megoldották - értékelt Halász István, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) főtitkára vasárnap az MTI-nek. - Az idei év legjelentősebb hazai versenyén, amelyet a sportág olimpiai bajnokáról, a Nemzet Sportolójáról, Földi Imréről elnevezett csarnokban rendeztünk meg, a megnyitón Tatabánya polgármestere, Schmidt Csaba, valamint Dobos Imre MSSZ-elnök olyan nagy neveket köszönthetett, mint Földi Imre, Bagócs János, Nemessányi Árpád, Hanzlik János. Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke pedig Benedek Jánosnak adhatott át sportszerűségért elismerést."

A főtitkár hozzátette: a magyar súlyemelés - az olimpiai sportágak nyolcadik legeredményesebbje - az elmúlt évek kemény munkájának köszönhetően jelentős fejlődésen ment keresztül. "Versenyzői létszámunk örvendetes módon úgy megnőtt, hogy kénytelenek voltunk az idei országos bajnokságra nevezési szinteket meghatározni. A létszámnövekedésen túl az utánpótlás- és felnőttkorú válogatottjaink eredményei is több mint reményt keltőek. Ifjúsági válogatottunk kvalifikációs eredménye révén a tatabányai Berki Lilla személyében ott lehettünk az első ifi olimpián, majd a főiskolás világbajnokságról három arany- és három bronzéremmel térhettek haza a mieink, a 2012-es londoni olimpiára kvalifikáló, szeptemberi felnőtt-világbajnokságon pedig a szintén csapatként versenyző lányaink két olimpiai kvótának a közelébe jutottak."