Öt év fegyház a súlyemelő Likerecznek

2010.11.02. 14:13
Az egykori oroszlányi sportolót drogterjesztésért ítélték el, közúti ellenőrzésen 139 üveg ketaminnal bukott le, eladni akarta.

Öt év fegyházbüntetésre ítélték kábítószer-terjesztésért ifjabb Likerecz Jánost, az oroszlányi súlyemelőt, aki a vád szerint 139 üveg ketamint vásárolt, majd annak egy részét értékesítette. A Győri Ítélőtábla helybenhagyta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét - közölte az ítélőtábla szóvivője.

Ferenczy Tamás elmondta: Likerecznek állandó anyagi gondjai voltak, ezeket ketamin megszerzésével és értékesítésével próbálta rendezni. Egy győri sporttársától két részletben 139 üveg ketamint vásárolt és abból két embernek adott el. A második, 106 üvegnyi adag beszerzése után, 2006 decemberében az oroszlányi rendőrök közúti ellenőrzésen megállították az autójukat és a csomagtartóban megtalálták a kábítószernek minősülő gyógyszert.

A nyomozás során a hatóság látókörébe került az eladó, a győri Fiam Balázs, őt másodrendű vádlottként a bíróság öt és fél év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A másodfokú eljárásban sem derült ki, honnan jutott hozzá a jelentős mennyiségű, kábítószernek minősülő szerhez.

A vizeletvizsgálatok szerint sem a kábítószer beszerzője, sem a terjesztő nem fogyasztott az anyagból. A rendőrség Likerecz két vevőjének bukkant a nyomára, egyiküknél marihuánát is találtak, őt két és fél év, a másikat tíz hónap börtönbüntetésre ítélték, melynek végrehajtását két évre felfüggesztették.

A ketamint az állatgyógyászatban más szerekkel kombinálva nyugtatóként, altatóként alkalmazzák. Magyarországon kábítószernek minősül, felhasználását jegyzőkönyvezni kell. Több európai országban legálisan használható és kapható, az interneten kereskednek vele.

A ketamin jelen van diszkókban, partikon, mulatókban, többnyire a nemi vágy serkentésére, fokozására használják. Függőséget okoz, sok ketaminhasználó számolt be halálközeli élményekről, magány és elkülönültség érzéséről, látomásokról.