Álmaim már nincsenek

2010.02.14. 13:13 Módosítva: 2010.02.14. 13:11
A sílövő Tagscherer Imre - akárcsak sífutó öccse, Zoltán - lelkes amatőrként készült harmadik olimpiájára. Sajnálja, hogy külföldön egyre népszerűbb és gazdagabb sportága Magyarországon gyakorlatilag eltűnt.

Névjegy

11
Tagscherer Imre
Született: 1972. május 25., Budapest Sportága: sílövészet
Egyesülete: Vasas
Eredményei: olimpiai induló (2002, 2006, legjobb helyezése: egyéni, 70., 2002), 7×vb-induló (legjobb helyezése: 83, egyéni, 2001), 99 óta Világkupa-induló (legjobb helyezése: 78., egyéni, 2007)

Salt Lake City (2002) és Torino (2006) után harmadik olimpiáján indul a sílövő Tagscherer Imre. Bár az utolsó pillanatban kapta meg a nemzetközi szövetségtől az indulási jogot, a 37 éves sportoló azt mondja, régóta tudták, hogy lesz magyar Vancouverben.

Az ország ugyanis csak egy hellyel maradt le a kvótáról, 29. volt az előző vébé rangsorában, így biztos volt, hogy tartalékként elindulhat. A kvótákhoz jutott országok ugyanis általában nem használják ki az összes indulási jogukat, 2006-ban még negyvenediknél rosszabbul rangsorolt ország is ott lehetett.

Tagscherer azt mondja, amatőr sportolóként teljesen elment mellette a folyamatosan fejlődő sílövőmezőny.

"A legjobbakhoz képest összeszedett hátrányunk nagy részét a lőtéren szedjük össze. A sílövészetben ugyanis fontos, hogy hogyan tudja levinni az ember a lövészet előtt az egekbe szökött, 180-190-es pulzusát. A profik ezt sokkal gyorsabban oldják meg, nekem sokkal korábban kell lassítanom, mint nekik. Aztán a fegyvert is gyorsabban veszik elő, kevesebbet várnak a lövések között, aztán az újraindulás is sokkal gyorsabban megy nekik."

Állítja, pihent lövészetben fel tudná venni a versenyt a legjobbakkal is (volt már erre példa), de ebben a sportágban síelés közben kell leadni a lövéseket.

Tagscherer szomorú amiatt, hogy a sílövészet - akárcsak a rokon sífutás, amelyben öccse, Zoltán indul Vancouverben - elfogyott Magyarországon és legfeljebb nyolcan-tízen maradtak mostanra. Kizárólag a nemzetközi szövetség jutattásaiból - többek között felszereléseket kapnak - tartják el magukat, pedig  a sílövészet külföldön, elsősorban Németországban nagyon népszerű lett az utóbbi években.

Nemrég megkereste az egyik kereskedelmi csatorna, hogy riportot készítsen vele. Nem találta időpontot, a tévések elkezdték győzködni, a megjelenés biztosan jól jönne a szponzorainak is. Tagscherer csak visszakérdezni tudott: "Milyen szponzornak? Nekem nincs szponzorom."