Sebestyén Júlia beérte a legendát

2010.02.23. 11:20 Módosítva: 2010.02.23. 11:21
Utolsó, negyedik olimpiájára készül Sebestyén Júlia. A 2004-ben Európa-bajnok műkorcsolyázónő büszke arra, hogy még mindig ott van a világ legjobb tíz versenyzője között és arra, hogy még most is tudott elérni olyan dolgokat, amiket eddig nem sikerült.

Névjegy

09
Sebestyén Júlia
Született: 1981. május 14., Miskolc Sportága: műkorcsolya
Egyesülete: Tiszaújvárosi SC Eredményei: Európa-bajnok (2004), olimpiai-8. (2002), olimpiai-15. (1998), olimpiai (2006), vb-4. (2004), Skate America-3. (2009), Eb-4. (2008) Számai Vancouerben: női verseny

A női műkorcsolya az a sportág, amelynek olimpiai bajnokai 1992 óta csak egy-egy olimpián léptek jégre és utána vissza is vonultak, legtöbbször a profik közé álltak az Egyesült Államokban. A 2004-ben Európa-bajnok Sebestyén Júlia ehhez képest negyedik olimpiájára készül.

"Több mint tíz éve a világ élvonalába tartozom, jelenleg is kilencedik vagyok a világranglistán - mondta vancouveri szereplése előtt Sebestyén. - Ez lesz a negyedik olimpiám, az egyéniben induló nők közül eddig ez csak a sportág legnagyobb legendájának, Sonja Henie-nek sikerült."

Először 1998-ban, Naganóban szerepelt a téli játékokon, ami az első igazi felnőtt világversenye volt (három évvel korábban, 13 évesen már elindult az Eb-n). Ráadásul az első számú magyar, Czakó Krisztina lesérült, így egyedüli magyarként maradt, 15. lett.

Sebestyén a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon
Sebestyén a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon

A következő, 2002-es, Salt Lake City-i olimpia a felejthetetlen élmény volt a számára, a rövidprogram után a hatodik helyen állt, végül nyolcadik lett. "Az olimpiai faluban mindent megtettek értünk, nagyszerű érzés volt ott lenni, emellett még a szereplésem jól sikerült."

Budapesten, 2004-ben Európa-bajnok lett, a következő olimpián, Torinóban azonban hullámvölgyben volt, kicsit keserűen fejezte be, tizennyolcadikként. Utána visszatért korábbi edzőjéhez, Vardanjan Gurgenhez, akivel most is dolgozik.

"Kijavítottuk az ugrásaimat, és sikerült kilábalnom a hullámvölgyből, amit bizonyított a 2008-as Eb-n elért negyedik helyem is."

Tavaly azonban komoly Achilles-ín sérülés hátráltatta, így nem indulhatott el a világbajnokságon, ezért szeptemberben Oberstdorfban részt kellett vennie a pótkvalifikáción. Itt magabiztosan szerezte meg a vancouveri indulási jogot. A 28 éves műkorcsolyázónő büszke arra, hogy még ebben a szezonban is sikerült elérnie olyan dolgokat, amiket korábban nem. Ilyen volt például a a legnevesebb Gran Prix-versenyen, a Skate Americán szerzett harmadik helye.

"Tudom, hogy technikailag magas szinten vagyok még most is, tudom azt is, miben kell javulnom. De ez egy pontozásos sportág és hiába az új pontozási szisztéma, a pontozók már kiismerték a rendszert."

Egyelőre nem tervez Vancouver utánra, de az biztos, hogy 2014-ben már nem lesz olimpikon. A korcsolyázással természetesen nem szeretne rögtön leállni, szeretne részt venni gálákon, ahogyan korábban Katharina Witt és Jevgenyij Pljuscsenko showjára is meghívták.