A jégpályát is uraljuk

2010.02.15. 09:42 Módosítva: 2010.02.15. 14:24
Kuzmina Anasztázia vasárnap hajnali kellemesen meghökkentő biatlonos sikere után újabb atlétanő szerzett dicsőséget a Monarchiának. A mindössze 22 esztendős Sablikova Martína utasított maga mögé mindenkit borzasztó nagy fölénnyel a 3000 méteres gyorskorcsolya számban. És kellemes meglepetésre hozott egy bronzot a férfi katonai járőrök sprintszámában Fak Jakab is. Az osztrákok viszont újfent lebőgtek, és bizony emiatt már kiviccölik őket a Monarchia Bécstől távolabb született versengői az olimpiai faluban.

Káprázatos formában versenyzett és szerezte meg az arany medált a Monarchiának Sablikova Martína hétfőre virradó hajnalban a jégpályán. Ha valaki csak az olympiád miatt követi a sporteseményeket, és nem ismerné ezt a kiváló morva sportolót, akkor engedtessék meg, hogy röviden méltassuk eddigi érdemeit, mégpedig azért, mert Vancouverben még megörvendeztetheti a Monarchia népeit. A hosszabb távokra specializálódott Martína mindössze 22 esztendős, de már ötszörös világbajnok. Legutóbb éppen a távoli Vancouverben nyert világbajnoki címet 2009-ben, de nem ám a mostani diadalt hozó háromezer méteren (ahol akkor még csak második lett), hanem a hosszabb távon, ötezren, ami még hátra van. Ezen a távon világcsúcsot is felállított már. Formáját megtapasztalva megalapozottan bizakodhatunk, hogy február 24-én újra a dobogó legcsúcsán láthatjuk majd.

Sablikova Martína
Sablikova Martína

Kuzmina Anasztázia után tehát újabb sportoló hölgy vitte diadalra a Monarchia zászlaját, és ezt már nem tudják elvitatni a muszkák sem. Mert bizony az első aranymedálosunk, Anasztázia esetében megpróbálták, pedig ezzel nemigen állottak az aktualitás magaslatán. Hiszen való igaz, hogy a távoli Oroszországban született, de a Felvidéken találta meg a boldogságot, itt bontakoztatta ki tehetségét, előtte semmilyen sikere nem volt, a parádés elsőség elnyeréséhez megkérdőjelezhetetlenül kellett valamilyen lokális specialitás.

Bízhatunk a monarchia hölgyeiben, szükség is van a diadaljaikra, mert nem tagadhatjuk a faktumot, hogy a Bécs szívének kedves osztrák férfiak bizony lebőgtek eddig. A korábban a faluban nagyhangon jövő-menő, maguknak még az étkezőben is, mint jogos jusst, kiváltságokat követelő fiatalurak igencsak csendesnek mutatkoznak.

Schlierenzauer Gergely
Schlierenzauer Gergely

Még szombaton csak a dobogó harmadik fokára léphetett fel az aranyvárományos üdvöske, Schlierenzauer Gergely, akit a svejci Ammann mellett Małysz Ádám is megleckéztetett. Vasárnap pedig a szintén szépreményű északi összetett versengésben kellett beérni egy ötödik helyezéssel, amit Stecher Márió ért el. Csalódást okozott Gottwald Félix, akit a szövetség könyörgött vissza a pályára kétéves kihagyás után. Félix a korábbi olympidákon hatszor állt a célvonalhoz, és mindannyiszor érmet akasztottak a nyakába, most viszont csapnivaló ugrás után hiába futott imponálóan, csak a 14. pozícióig küzdötte fel magát. Kár, hogy megszakadt a pazar sorozat. Mert nem rosszak a kézszorítások sem, csak azokat nem lehet felrakni a polcra. Csapatban és a nagysánc+futás kombinációban még javíthatunk, de félelmetesnek tűnik az amerikaiak formája.

Rossz hír, hogy ródliban is megszakadt egy hosszú diadalmenet, a dél-tiroli Zöggeler Ármin kétszeres címvédőként annyi sikeresen megvívott csata után leszorult a csúcsról. A pillanatnyi komorságot viszont az ő esetében fel kell váltsa hamar a büszkeség, Ármin öt olimpián indult, ebből kettőt nyert is, és mindannyiszor szerzett érmet. Most éppen bronzot. Monumentumot érdemelne ez a káprázatos teljesítmény.

Pedig a csapatvezetés - eddig sajnos optimista ideának bizonyult - előzetes kalkulációjában északi összetettben, ródliban és síugrásban is diadallal számolt. Javíthatunk még, csak ne csüggedjenek a fiatalurak. És bizony önvizsgálatot kell tartania a csapatvezetésnek is, mert nem számoltak a Bécstől távolabbi részek diadalaival, akik tartják a tempót. Vasárnap például a férfiak katonai síjárőr - divatszóval, biatlon - sprintfutamában szerzett kellemes bronzérmet a horvát Fak Jakab.

És ha az a modortalanság is orvosoltatik, hogy a dobogóra lépőket sürgönnyel mindeddig elfeledték meggratulálni Bécsből is, akkor nem fordulnak elő olyan affaire-ok, hogy a faluba megérkező osztrákokon, tisztesség ne essék szólván, annyira derülnek a mulató tót és morva atléták, hogy majd kiesnek nevettükben az ablakon.

Mindezek ellenére, az első két nap a Monarchia tartja a tempót. Két aranyéremmel, egy ezüsttel és három négy bronzzal vezetjük az éremtáblázatot, megelőzve Franciaországot.

Lapzártánk után érkezett! Előkerült egy születési anyakönyvi kivonat, miszerint az északi összetettben bravúros bronzot szerző talján, Pittin Sándor Tolmezzóban született, márpedig akkor a Monarchia versenyzőjének tekinthető. Ezúttal gratulálunk a pódiumhoz, Sándor!

A Monarchia pódiumosai

Aranymedál: Kuzmina Anasztázia (biatlon, 7,5 km), Sablikova Martína (gyorskorcsolya, 3000 méter)

Ezüstmedál: Małysz Ádám (síugrás, normál sánc)

Bronzmedál: Schlierenzauer Gergely (síugrás, normál sánc), Zöggeler Ármin (szánkó), Fak Jakab (biatlon, 10 km), Pittin Sándor (északi összetett, normál sánc + 10 km sífutás)

Hétfőn férfi lesiklásban lehet a bizodalmunk, Walchhofer Mihály bizony aranyat fog nyerni.

Tempó, Monarchia!