Megvan a Monarchia első aranya

2010.02.14. 00:36 Módosítva: 2010.02.14. 08:12

Csak a legelvakultabb magyarónok örülhettek annak eme gyászosnak indult napon, hogy a Monarchia közös csapatának reménysége, Schlierenzauer Gergő, bár törhetetlen ambícióval és lelkesedéssel küzdött, csak a dobogózat harmadik fokára küzdötte fel magát normál sáncon. Nagy meglepetés, és a sors fintora egyben, hogy Malysz Ádám, kinek sokat szenvedett lengyel népének éppen Schlierenzauer fajtája adta meg a szabadságot Őfelsége Ferencz József jogara alatt, szóval, hogy ez a Malysz odabaszarintott egyet az osztráknak a második helyével.

Nagy öröm még ebben a versenyszámban, hogy vendjeink a legjobb tíz athléta között öregbítették a Monarchia hírnevét; Kranyec Róbert hatodik, Prevc Péter hetedik lett. A rend kedvéért jegyezzük meg: a síugrás normál sánc olimpiai bajnoka a svejci Simon Ammann lett.

Hanem aztán a napnak még nem volt vége. Sílövészetben (női 7,5 km sprint) megszületett a Monarchia első aranyérme: a felvidéki tót Kuzmin Anasztáziát illeti a dicsőség. Érdekesség, hogy Anasztáziánk őfelsége az orosz cár hazájában látta meg a napvilágot, a távoli Szibériában, nem csoda hát elvágyódása onnét. A diadal hírére lakóhelyén, Besztercebányán nagy népcsődület volt. Együtt örült a város apraja-nagyja, csak néhány szélsőtót próbálta meg úgynevezett szlovák nemzeti érzületét kifejezésre juttatni hangoskodással, dobogással, zászlólengetéssel szegény Kuzmin Anasztázia győzelme ürügyén. Gyorsan sötét dunkliba kerültek – mielőtt verekedés fejlődött volna ki –, ahol egynémelyek még a "szlovák" "nemzeti" "hymnust" sem voltak restek énekelni – no, gyorsan rájuk is került a kurtavas.

Nagy öröm a Monarchia minden polgárának, hogy három szám után a mi sportolóink vezetik az Olympiád éremtáblázatát:

1. MONARCHIA 1 arany 1 ezüst 1 bronz

2-3. Hollandia 1 0 0

Svájc 1 0 0

Update: A távoli Vancouverben két újabb szám lement. Nos, se síakrobatikában (női mogul), se rövidpályás gyorskorcsolyában (férfi 1500 m) nem sikerült gyarapítanunk érmeink számát. Az előbbiben Marbler Margaríta hatodik lett, az utóbbiban a minden ízében magyar, végül a 19.helyen végzett Darázs Péter a legjobb monarchiás versenyző.

Az érmtáblázat az első nap után:

1. USA 1 1 2

2. MONARCHIA 1 1 1

3. Dél-Korea 1 1 0