Ha nem nyerünk, máris kiikszeltek minket

2011.01.24. 10:33

Magyarország-Németország, 18.15, férfi kézilabda-világbajnokság

H: 4,33 D: 12,00 V: 1,3

Izland ellen ért körülbelül ennyit a magyar győzelem, mint most. A képlet egyértelmű: ha nem nyerünk, akkor a 9. helynél előbb nem juthatunk.

Már a sorozat előtt sejthettük, ez lesz a sorsdöntő meccs. A szombati eredmények után nyilvánvaló lett: egy újabb vereséggel kiikszeltek bennünket az olimpiai selejtezőtornáról. (Eljuthatunk még, de a 2010-es Eb-ről már csak két hely van.)

Eredetileg a kilencedik helyre tartották esélyesnek a csapatot, ehhez lényegében egy bravúr is elég volt. A hetedik helyért mindenképp kell még egy.

A németektől a két legutóbbi meccsünkön egyaránt 28 gólt kaptunk, de erre a két évvel ezelőtti vb-n huszonötöt lőttünk, a 2008-as Eb-n eggyel kevesebbet, így nem volt esély a győzelemre.

A szakág egyik legnagyobb győzelmét így is a németek ellen érte el, a 2004-es olimpián felülmúltuk őket a csoportban (30-29), igaz akkor Nagy László is villogott Carlos Perez mellett.

A kubai születésű átlövő a csapatban lesz, ha öt vagy hat gólt lőne, nagyot lendítene a bravúr felé a csapaton.

A németek hatos fala ugyanis nagyon masszív és kemény, Perezzel értelemszerűen nagyobb az esély ennek átlövésére. (Perez Gulyás Pétert váltja, Harsányi tehát maradhatott. Ancsin Gábor már öt napja eljött, vagyis többet nem cserélünk.)

De a legfontosabb, hogy a magyar védekezés határozott és kemény legyen, minél kijjebb kell szorítani az ellenfél nagy lövőit (Glandorf, Hens), különben nincs esély.

Fazekas Nándornak általában jól szokott menni a németek ellen, nagy szükség lesz rá, hogy a kapus a régi formáját idézze.

Amikor a német Bitter - ő a vb egyik legjobb kapusa - a Hamburggal Veszprémben járt, mindössze hat labdát fogott az egész meccsen, mert Mocsai tökéletesen felkészítette csapatát, hol sebezhető az egyébként kiválóan védő kapus. A kapitánynak most is ellensúlyoznia kell a német fölényt, egyébként nincs esély. Mocsai sokáig volt Németországban edző, jól ismeri a ligát és a válogatottat, biztosan készül valamilyen meglepetéssel.

A szorzók nem hazudnak: így se sok. Mondjuk 25 százalék. Ebből kell kihozni a legtöbbet. Jó és összehangolt védekezéssel, és még négy kimagasló teljesítménnyel – mondjuk Perez mellett Mocsai, Lékai, valamelyik Iváncsik - meglehet a két pont. Ha 28 gólt kapunk most is, a győzelem elég kilátástalan, de 23 vagy 24 gólon tartva a riválist, már nem elképzelhetetlen.

Rég volt ilyen fontos meccs, ami akár évekre meghatározhatja a szakág sorsát. A németek győzelemből, jó hangulatúan érkeznek, hajlamosak az ellenfél lebecsülésére, de ők azért harcolnak, hogy megmentsék a rosszul induló vb-jüket, amire minden esélyük meg is van.