Emlékműnek méregdrága, le kell rombolni?

2011.03.26. 20:46
Az olimpiai stadion szép, nagy, látványos, de a játékok másnapján már ráfizetéses. Mit lehet tenni? Ötletek Pekingtől Montreálig.

2012 után a londoni olimpiai stadion a West Ham United futballklub otthona lesz, nem végeznek jelentős átalakítást az épületen. A városi vetélytárs Tottenham viszont lerombolta volna a stadion jelentős részét, ez is érthető: a most 80 ezres stadion nem kifejezetten a futball igényeit szolgája, a futópálya miatt túl messze kerülnek a nézők. Az olimpiai stadiont már máshol is átépítették, hogy egy emlékmű helyett élettel teli arénát hozzanak létre.

A Tottenham törekvései tehát nem alaptalanok, a legtöbb stadion hasznosítása csak néhány eseményre korlátozódik, néhány kiemelt sportverseny mellett alkalomszerűen a legnagyobb zenekarok, mint a Metallica, a Rolling Stones vagy az AC/DC koncerteznek a létesítményben. A bevételek az óriási építési- és fenntartási költségeknek csak a töredékét biztosítják. Kézenfekvő, hogy állandó bérlője legyen egy-egy stadionnak, de ehhez rentábilis működés, és időnként átalakítás kell.

Üres a Madárfészek

A pekingi olimpiára 90 ezer férőhelyes, különleges megjelenésű stadiont húztak fel. A sikeres olimpia után azonban alig használták: 2009-ben itt játszották az olasz szuperkupát és a Race of Champions autóversenyt, emellett a Turandot operaelőadásra teltek meg a lelátók.

A Beijing Guoan futballklub akarta hazai pályának a Madárfészket, de hamar belátták, tízezer szurkolójuk elvész az óriási stadionban, és képtelenek lennének kitermelni a költségeit. A rossz kihasználtság miatt is döntöttek úgy, üzletközponttá fejlesztik, de átépítés nem szerepel a tervek között. Az éves fenntartás 9 millió dollárba (1,8 milliárd forint) kerül. Ezt egyelőre még így is sikerül kitermelni, naponta 20-30 ezer turista keresi fel a létesítményt, és vált 50 jüanos (kb. 1500 forint) belépőt.

Sem a futball, sem az atlétika

Atlantában az 1996-os olimpiára épített stadionból baseballstadiont csináltak. Az olimpiai és paralimpiai versenyek után a 85 ezres épületet ehhez teljesen átépítették. Megbontották az északi és déli falát, a futópályát is eltüntették. Az eredmény a Turner Field nevű 49 ezres baseballpálya lett, a helyi csapat, a Braves használja, és tölti meg rendre nézőkkel.

Los Angeles kétszer, 1932-ben, és 1984-ben rendezett nyári olimpiát, mindkétszer a Coliseum Stadion volt a játékok fő helyszíne. A több mint 100 ezres stadiont többször is átépítették, a 1970-es évek végére 30 ezerrel kevesebben fértek el, majd a 1984-es játékokra ismét 93 ezer körüli ülőhelyet biztosítottak. Az olimpiai után a Raiders amerikaifutball-csapaté lett, majd 1993-ban 15 millió dollárért - az NFL előírásait teljesítve - építették át küzdőteret és a lelátókat. Az egyik ok itt is a túl távoli nézőtér volt. A játékteret ezért lejjebb süllyesztették, a futópálya itt is eltűnt, a lelátókat közelebb vitték.

Sydney az olimpiák történetének legnagyobb, 110 ezer nézőt befogadó stadionját építette fel 1999-ben, az már az építés kezdetén biztos volt, hogy a 20 milliós lakosságú országban nem lesznek mindig tele a lelátók. Az átépítés már 2001-ben megkezdődött az Ausztráliában nemzeti sportnak számító krikett, ausztrál futball és rögbi igényeinek megfelelően. A négyszögletes játéktér helyett ovális gyepszőnyeget terítettek le. Az atlétikai pályát felszedték, helyére mobillelátók kerültek. A stadiont több krikett-, ausztrál futball- és rögbicsapat is hazai pályájának tekintheti, válogatott mérkőzéseket is rendeznek, valamint gyakran itt játssza meccseit a hagyományos futball nemzeti válogatottja is. A 83 500 fős stadion ezeken az eseményeken persze telt házas.

A totális csőd: Montreal

Az 1976-os olimpia a veszteséges szervezés mintapéldája lett. A létesítmények lassan és drágán készültek el, a quebeci kormányzat óriási hiteleket vett fel, hogy az épületek a játékok rajtjára használható állapotban legyenek. A nyitóünnepségre azonban csak egy félkész stadiont adtak át, egyes elemeit csak a 80-as évek közepére fejezték be. Az átgondolatlan gazdálkodás és a kapkodás az olimpiai stadion utóéletére is kihatott, az épülettel súlyos gondok vannak, az állandó életveszéllyel fenyegető arénát sokan földig rombolták volna. A stadion azonban még mindig áll, és nyeli a pénzt, mert szinte minden évben fel kell újítani valamilyen súlyos szerkezeti hiba miatt. Sporteseményeket még rendeznek a beszakadó tetejű arénában, kanadai futball, futball és baseballcsapatok egyaránt játszanak benne.