40 milliót vitt a kamasz gördeszkazseni

2011.04.03. 21:05
Május 7-én indul a gördeszkás elitverseny, a Street League Skateboarding (SLS) második szezonja. A legdrágább versenysorozatban a világ 24 legjobb deszkása versenyez majd négy állomáson.

Több ezer fős stadionokban, a legjobb minőségű pályákon a világ legjobb deszkásai küzdenek egy teljesen új versenyrendszerben az állomásonként 150 ezer dolláros nyereményért. A gördeszkás Bajnokok Ligájának is nevezhető sorozatot a húsz éve profiskodó és az MTV-ből ismert Rob Dyrdek alapította, hogy a legjobb versenyzőket egyetlen, színvonalas sorozatba fogja össze.

Évről évre egyre több deszkaversenyt rendeznek, de a Street League-sorozat tűnik a legizgalmasabbnak. Az évtizedek alatt kialakított versenyzési rendszert a SLS gyökeresen megváltoztatta. A korábbi rendszerben a deszkások adott idő alatt mutatták be a legjobb trükkjeiket, amit aztán a zsűri pontozott.

A SLS újítása a live scoring. Az élő pontozási rendszerben a pályát több részre osztják, a versenyzők minden szekcióban három lehetőséget kapnak a trükkök bemutatására, minden trükk után a zsűri egytől tízig pontoz.

Ezzel izgalmassá tették a szurkolást és a versenyzést is, mert a versenyzők rákényszerülnek, hogy egy-egy bemutatott trükk után számoljanak és taktikázzanak.

Erre legjobb példa az első szezon második versenye, ahol az utolsó pillanatig kiélezett küzdelem folyt az első helyért. A 17 éves Chaz Ortiz vezetett, de jött Sean Malto, aki utolsó trükkjével két ponttal megelőzte. A közönség szinte már elkönyvelte Ortiz győzelmet, mert két pontot bármilyen alaptrükkel szerezhetett volna, azonban ő mégis nagyot vállalt, de rontott és lecsúszott az első helyről.

Tavaly, a bevezető évben az összesített győztes az akkor még csak 15 éves Nyjah Huston lett, 205 ezer dollárt nyert, a legjobb trükköket a pontszámok alapján ő csinálta, de mégsem ő gyűjtötte a legtöbb pénzt. Az összesítésben második ausztrál, Shane O’Neill egy győzelmének és egy második helyének köszönhetően 262 ezer dollárt, vagyis több mint 52 millió forintot keresett.

Idén a szponzorok még egy lapáttal rátettek a nyereményalapra, a tavalyi 1 millió dollárral szemben idén 1.6 milliót osztanak szét. Megszüntették az összesített győztes címét, helyette a három alapállomás győztese, és a hét legtöbb ponttal álló deszkás fog versenyezni egy utolsó, a győztes mindent visz tipusú versenyen 200 ezer dollárért, ami a gördeszkázás történetében rekordnyereménynek számít.

Dyrdek üzleti érzékét dícséri, hogy 2011-re olyan szerződést állított össze, amiben megtiltja a versenyzőknek, hogy bármilyen más, nem SLS szervezésű versenyen induljanak. Az SLS-en kívül két ilyen van, az egyik a legendás Tampa Pro - ami idén már lezajlott - a másik pedig a minden évben rendszeresen jelentkező nyári extrém játékok, az X-Games. Tavaly még kaptak szabadkártyákat a versenyzők, de Dyrdek úgy látta, hogy ez az SLS kárára van, ezért megszüntette ezt a rendszert.

A Street League elitszintje miatt óriási harc várható a gördeszkás versenyek között. Az olyan nagy versenyek, mint a sportcsatornákon is rendszeresen közvetített Dew Tour, vagy az ollie rekorddöntő versenyt is szervező Maloof Skateboarding húzónevek nélkül maradhatnak. Eddig nem okozott gondot, hogy a legjobbak ott legyenek ezeken is, de a szabadkártya megszüntetésével olyan versenyzőket veszíthetnek, mint Ryan Sheckler, Chaz Ortiz, vagy Paul Rodriguez.

A Street League Skateboarding 2011-ben május 7-én indul Seattle-ben, a sorozat döntője augusztus 28-án lesz New Arkban.