825 dolláros és sokszor megbízhatatlan egy doppingellenőrzés

2011.04.05. 12:20

Mintegy negyvenöt millió dollárt (8,37 milliárd forint) fordítottak az elmúlt évben doppingellenes küzdelemre a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei.

"A felmérésünkben részt vett 27 szövetség összesen 21,7 milliót költött erre a területre, egy nagy szövetségnek pedig, amely nem válaszolt a megkeresésünkre, 23 millióra becsüljük a doppingolás visszaszorításával összefüggő kiadását" - közölte kedden Denis Oswald, a nyári olimpiai sportágakat tömörítő szövetség, az ASOIF elnöke a szervezet londoni közgyűlésén.

A sportvezető, aki a Nemzetközi Evezős Szövetséget is irányítja, hozzátette, hogy a ráfordítások összege nagyjából a kétszeresére nő, ha az eljárások, jogi procedúrák költségeit is beleszámítják.

Oswald beszélt arról is, hogy egy doppingminta elemzésének átlagos költsége 825 dollár, ugyanakkor laboratóriumoktól függően nagy eltérések mutatkoznak, s a különbségek nem csupán az árakban jelentkeztek.

"A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a közelmúltban két különböző laborral egy sor mintát elemeztetett, s míg az egyik egy, addig a másik hét pozitív esetet tárt fel. Ez aggasztó. Az lenne a jó, ha a sportolók mintáit egységesen rendkívül hatékony laboratóriumok vizsgálnák" - fogalmazott az ASOIF-elnök, aki megemlítette még, hogy az érintett sportágak sportolóitól tavaly levett 170 ezer minta analízise során az egy százalékot sem érte el a pozitív esetek száma, pedig "gyanítható, hogy ennél magasabb a tényleges arány".  • Hírek
  • Hírek