Rendőrök pókereznek az illegális klubban

2011.04.29. 08:02
A Független Rendőrszakszervezet szoros kapcsolatban van a szigorú pókertörvény hatályba lépése óta illegális Miami kártyateremmel. A Miami csak a termet adja, de azt a legjobb feltételekkel, mondja Weisz József, az FRSZ pókerkörének vezetője.

Magyarországon a 2010 évi V. tv. szabályozza a szerencsejáték szervezését, a május elsején életbe lépett, pókertörvénynek nevezett szigorú rendelkezés alapjaiban változtatta meg, a pókerszövetség szerint kriminalizálta az élő pókert.

Az APEH-utód Nemzeti Adó- és Vámhivatal ősszel több vidéki és fővárosi pókerteremben razziázott, néhol készpénzt, bizonylatokat, a pókerhez szükséges tárgyi eszközöket foglaltak le.

A törvény fontosabb rendelkezései

– Kártyajátékot játékkaszinóban és kártyateremben lehet szervezni.
– Cash game-nél az 500/1000 Ft, tornánál 50 000 Ft a felső határ, egy játékos egyidejűleg maximum 100 000 Ft-ot válthat.
– Kártyateremben minimum öt, maximum tíz asztalon folyhat a játék.
– 18 éven aluliak kártyatermet nem látogathatnak.
– dózás: a nettó bevétel 40%-a, forgalomtól függetlenül.
– Játékosoknak a nyeremény után már nem kell adózniuk.
– Tornánál a nyereményalap min. 80%-át vissza kell osztani a játékosoknak. 
– A kártyateremben videotechnikai ellenõrzési rendszert kell üzemeltetni.

A törvény bevezetése előtt legálisan működö több száz klub közül sok bezárt, néhány átalakította működését, hogy megfeleljen az új előírásoknak, és pedig – a változásokat nem követve – illegális lett.

A NAV honlapján megtalálható lista tizenhárom vidéki, hat budapesti, engedéllyel rendelkező kártyatermet sorol fel, pókerezni ennél több helyen lehet. Az engedély nélkül működő klubok behozhatatlan versenyelőnyben vannak, hiszen nem fizetik a nettó bevétel utáni 40%-os adót (ez a közteher az ismert járulékok felett fizetendő), nem csak tíz asztallal üzemelnek. Az engedély nélküli kártyateremben nem kell regisztrálni, nincs NAV-ellenőrzés.

000 Par2183328

Becslések szerint az illegális termek az aktívan élőpókert játszók legalább felét elviszik, Budapesten legálisan ötven, feketén legalább száz asztalon lehet játszani. A fővárosban engedély nélküli terem például a 4Kings a Fóti úton, az Alfa a Karolina úton és a Miami a Lurdy házban.

NAV-állásfoglalás az illegális szerencsejátékról, a Miamiról

– Szerencsejáték minden játék, amelyben a játékos pénz fizetése fejében pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre jogosult; és a nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ.
– Szerencsejátéknak minősülő, vagyis tétfizetés, nyereményfizetés mellett szervezett kártyajáték kizárólag játékkaszinóban vagy kártyateremben, az adóhatóság engedélyével szervezhető.
– Ha a szervezési konstrukcióban tétfizetés, nyereményfizetés nincs, az ilyen játék nem szerencsejáték, engedély nélkül szervezhető.
– Sportegyesületi keretek között szervezett póker esetében a játék szervezése nem történhet tétfizetés, illetve nyereményfizetés mellett. 
– Pókertermek jogszabályoknak megfelelő működését a rendőrség, a közigazgatási hatóságok (adóhatóság, vámhatóság, munkavédelmi, fogyasztóvédelmi hatóság, a helyi önkormányzat) ellenőrzik.
– A Miami, a 4Kings és az Alfa az adóhatóság által kiállított kártyaterem-engedéllyel nem rendelkeznek, a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokról azok jogerős lezárulásáig az adóhatóság nem ad  tájékoztatást. 
– A Miami Póker Klubban 2010 novemberében lefolytatott ellenőrzés alapján közigazgatási hatósági eljárás van folyamatban az adóhatóság előtt. 
– Engedély nélküli szerencsejáték szervezése esetén az adóhatóság büntető feljelentést tesz, 500 ezertől 10 millió forintig terjedő bírság kiszabásának van helye.

A 2008 ősze óta működő Miami nagyjából negyven asztallal, több ezer klubtaggal üzemel. A magyar–holland Eb-selejtezőn a Puskás stadionban az első legális pókerklubként reklámozta magát, a FourFourTwo fociújságban is hirdet. Az adóhivatal november 19-én – rendőrségi biztosítás mellett – engedély nélküli szerencsejáték szervezésével kapcsolatos ellenőrzést végzett a teremben, a NAV pénzt, eszközöket foglalt le.

frsz1

A Miami másnap visszanyitott, mérete, az asztalok száma nem változott, és a teremben pénzben játszanak, a tornákra pénzért lehet regisztrálni, a megnyert pontokat pénzre lehet váltani

A klub azért érdekes az engedély nélküli termek között, mert szoros kapcsolatban áll a Független Rendőrszakszervezettel, amely már két pókerversenyt is szevezett Lurdyba. Egymás honlapját linkelik, a szakszervezeti tagok ötven százalék kedvezményt kapnak az étel- és italfogyasztásból, a klub pókeren kívüli (flipper, csocsó, darts, biliárd) szolgáltatásaiból.

frsz2

Weisz József, az FRSZ pókerkörének vezetője nem először hallott arról, hogy a Miaminak nincs engedélye. „Mi illegális versenyt nem játszunk, nekünk nem számít, hogy szabályos-e a klub, nem érint, és nem is izgat. Ingyen játszunk, a Miami csak a termet adja, de azt a legjobb feltételekkel. Nemcsak a pókert, a többi szolgáltatást is igénybe vesszük, és a focibajnokságunkhoz a Miami ad pályát.”

„A razziáról tudtunk, hogy azóta hogy működhettek, nekem is kérdés. A tulaj azt mondta, minden rendben van. Nem először hallom, hogy a terem illegális, de hivatalosan nem tudok róla. A pókerklubok közötti rivalizálásban nem kívánunk részt venni.”

frsz3

A Lurdy ügyvezető igazgatóinak nincs rálátásuk, mi történik a bérleményen belül: „Cégünk szerződéses kapcsolatban áll a Miami Pókerklubot üzemeltető társasággal. Az általuk bérelt területen belül történő eseményekre nincs rálátásunk, azonban működésük kereteit a bérleti szerződésben rögzítettük. Ennek megfelelően rendelkezünk azokkal az információkkal, nyilatkozatokkal, amelyek alapján nincs okunk feltételezni a jogszabályellenes működést.”

A pókerklub szóban és írásban többször feltett kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt. A Független Rendőrszakszervezet április 30-án ismét versenyt tart a Miamiban.