Százmilliárdos golfpálya a Maldív-szigeteken

2011.06.21. 08:27

Ötszázmillió dollárból úszó golfpályát építenének a Maldív-sziget közelében. A mesterséges szigetek között a játékosok vízalatti folyosókon közlekedhetnek.

A Maldív-szigetek a klímaváltozástól egyik legfenyegetettebb ország, már egy néhány méteres vízszintemelkedés is elég lenne, hogy a szigetek többsége víz alá kerüljön.

Egy úszó építményekre specializálódott holland építésziroda éppen ezért azt tervezi, hogy mesterséges szigeteket épít, ezeken egy 18 lyukas golfpályát is kialakítanának. A világ első úszó golfpályája Male-től, a Maldív-szigetek fővárosától ötpercnyi hajóútra lesz.

A mesterséges szigetek között az India-óceánban telepített üvegfalú folyosókon is át lehet majd sétálni, közben megfigyelhető a gazdag tengeri élővilág. A klubház is a tengerben lesz, oda majd lifttel kell járni.

A tervek szerint 500 millió dollárból 2013-ra elkészül a pálya, 2015-re a hozzá kapcsolódó hotelek, villák is felépülnek. Ha elkészül, a világ legdrágább golfpályája lesz, most a New Jersey-i Liberty National pályáját tartják annak, melynek értékét 250 millió dollára becsülik.

Az úszó golfpálya-projekt élvezi a maldív elnök támogatását, a környezetvédők azonban megtámadták az ötletet. Szerintük a gyep fenntartásához felhasznált vegyszer elkerülhetetlenül belemosódik az óceánba, és tönkreteszi a korallzátonyok élővilágát; továbbá megoldhatatlan kellő mennyiségű tengervizet sótalanítani a gyep locsolásához.