62 éves, de átúszik Kubából Floridába

2011.06.29. 07:04

A 62. születésnapjára készülő Diana Nyad 166 kilométert készül úszni Kuba és Florida partjai között. A júniusra vagy júliusra tervezett maratonit 1978-ban már megkísérelte, de akkor 49 óra és 41 perc után ki kellett menteni a vízből.

A leszbikus úszónő 1979 óta tartja a cáparuha nélküli távolsági világcsúcsot, akkor a Bahamák és Florida közti szakaszon tett meg 80 kilométert. Manhattan körbeúszási rekordját is ő tartja, 1975-ben 7 óra 57 perc alatt úszta körül a szigetet.

"Fogalmam sincs, hány éves vagyok, nem érzek különbséget" - mondja az őrült úszásról Diana, akit 2003-ban a Hirességek Csarnokába is beválasztottak.

Azt, hogy pontosan mikor úszik, segítői, egy óceánkutató-meteorológus házaspár fogja eldönteni, akik a Golf-áramlat szakértői. A cápáktól kísérőkajakosai védik majd, akik mesterségesen keltenek körülötte elektromos hullámokat, ezzel tartva távol a cápákat.

"Le fog menni a térképről. Vannak, akik kitartanak 60 órán keresztül, de nem a vízben és nem ilyen elszigetelt körülmények közt" - mondja Michael Broder, az úszónő orvosa. A legnagyobb veszélyek a kihűlés, a kiszáradás és a szívelégtelenség, de egy ilyen úton bármi megtörténhet.

1979-es, sikertelen próbálkozása után 31 évig nem úszott ekkora távot, Akkor nem volt olyan modern technológia, mint most, majdnem 80 kilométert úszott, de az áramlatokat nem sikerült neki rendesen előrejelezni, emiatt ritkán tudott egyenes vonalban haladni.

A 166 kilométeres úszásba tavaly akart belevágni, de akkor a rossz idő miatt nem tudott elindulni. "Meg akarom mutatni az összes hatvanasnak, hogy soha nem késő elkezdeni megvalósítani az álmainkat."