Berúgás és ügyészségi vizsgálat a vívóknál

2011.07.01. 09:49
A világranglista 86. helyén álló párbajtőrözőt, Takács Emesét meg kellett büntetni, mert Havannában nem viselkedett sportszerűen, klubja, a Honvéd azonban vitatja az olimpiai keretbeli felfüggesztését.

Csampa Zsoltot tavaly szeptember választották meg a Honvéd vívószakosztályának vezetőjévé, május végén lett a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke. (Ezzel egyidejűleg Szalay-Berzeviczy Attila társelnököt visszahívták a MOB-tagságból.)

Egy hónap múlva jelentette be Csampa, ügyészségi vizsgálatot kér a szövetség ellen, hogy a jelenlegi alapszabály összhangban van-e a hatályos magyar törvényekkel.

A fideszes képviselő egy konkrét esetből indult ki. Takács Emese a májusi, havannai Világkupán nem sportemberhez méltón viselkedett, berúgott, és mivel Szász Emesével volt egy szobában, a világranglista másodikját nem hagyta pihenni. A fegyelmi bizottságtól - Csampa szerint - a harmadik legsúlyosabb büntetést kapta a párbajtőröző: írásbeli megrovást.

Takács Emese
Takács Emese

„Ezt elfogadtuk, az elnökségi ülésen azonban felvetődött a felfüggesztés is. Korábban nem szerepelt az előre felvett napirendi pontok közt, hogy őt az olimpiai csapatból is három hónapig felfüggeszti a kapitány úr, Kulcsár Győző. Hat hónapról indultunk, ezt az elnökség leszavazta, a három hónapot ellenben 6-5 arányban jóváhagyta, így az Európa-bajnokságon nem indulhatna. Álláspontunk szerint kétszeresen senki sem bűnhődhet semmiért. Emellett aggasztó: menetközben egy elnökségi ülés napirendjének megváltoztatása. Úgy nem lehet rend egy szövetségben sem, ha a vezető testülete túllép eredeti hatás- és jogkörén” – mondta Csampa. Bízik abban, hogy Erős János elnökkel Takács esetét megnyugtatóan intézik, és csak egy büntetés lesz. Az előfordulható működési zavarok miatt az alapszabálynál elkerülhetetlen az ügyészségi állásfoglalás.

Kulcsár Győző kapitány szerint nem egy országos jelentőségű ügy, Takács szerinte sportemberhez méltón elfogadta a döntést, egyúttal beismerte: hibázott, viseli annak következményeit. Velük is előfordult évtizedekkel ezelőtt, hogy kirúgtak a hámból, oldották a feszülséget, ezért megkapták a jogos büntetést, ettől még ugyanolyan értékes emberek maradtak, és nem dőlt össze a világ. (Futballhasonlattal érvelt, ha valaki piros lapot kap, az nem játszhat valameddig.)

Takácsot is figyelembe veszi az októberi világbajnokság előtt már. „Volt az elnökségi ülésen egy ügyvédnő, tőle megkérdeztük, szabályos-e így,  igennel felelt. Innentől kezdve ez egy jogi, jogtechnikai kérdés, mivel nem vagyok jogász, nem tudom megítélni. Lehet, hogy rossz tanácsot adott, nem tudom. Abban már nem vagyok biztos, hogy ez a szövetségnek, az állandó napi problémákkal – szakemberhiánnyal, a meglévő edzők alulfizetettségével – sújtott vívásnak jót tenne” - fogalmazott Kulcsár, a Nemzet Sportolója.

Csampa szerint nem szakmai kérdés, hogy a kapitány nem számít a vétkes versenyzőre, míg a hat elnökségi tag vélhetően azért szavazott a felfüggesztés mellett - ennek megfelően ez érvényben is van -, mert ők az elmúlt időszak legeredményesebb szakág maximálisan elismert edzőjével értettek egyet. Illetve: ha nem értenek egyet a kapitánnyal, akkor nem bíznak benne, pedig az olimpiai sikeresség jelentős részben tőle függ.

Csampa Zsolt életrajza

1988-1992 között a Varga István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközép- és Szakiskolába járt, eredeti szakmája kereskedelmi élelmiszer-eladó. 1992-ben egy fűszer-csemege áruházláncnál helyezkedett el eladóként és hentesként. 1993-1994-ben sorkatonai szolgálatot teljesített. Később az Orvostudományi Egyetemen lett műtős, 1997-ben szakképzettséget szerzett. 1998-2000-ben a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Gimnázium esti tagozatára járt, majd érettségizett. Később párhuzamosan két felsőoktatási intézmény hallgatója, 2002-ben a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola óvodapedagógusi és tanítóképzői szakán kezdte főiskolai tanulmányait, majd innen átjelentkezve 2003-ban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Karára nyert felvételt, 2007-ben védelem-igazgatási szakos egyetemi végzettséget szerzett. 2008-2009-ben elvégezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai felsővezetői – vezérkari – tanfolyamát.

2002-ben az MDF országos listájáról jutott be a Parlamentbe, 2004 végétől független, 2006-tól fideszes képviselő, a honvédelmi bizottság alelnöke. Az elmúlt nyolc év kormányzati döntéseit vizsgáló albizottság elnöke. Forrás: parlament.hu