Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jövöre is lesz Gyulai-emlékverseny

2011.08.01. 15:48

Jövőre is lesz Gyulai István Memorial - mondta Gyulai Márton versenyigazgató. A Puskás Ferenc Stadionban szombaton rendezett Magyar Nagydíjjal 25 év után tért vissza az egynapos atlétikai verseny a magyar fővárosba.

"A verseny nyitó sajtótájékoztatóján arról beszéltünk, hogy negyedszázad után lesz újra rangos atlétikai viadal Budapesten, ez megtörtént" - nyilatkozott a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára. - A versenyen több számban kimagasló eredmény született, többek között diszkoszvetésben a világ idei legjobbja, a nemzetközi és európai szövetség honlapján, a szakmai portálokon ott szerepel Budapest a vezető hírek között - ez volt az egyik cél. Ezt elsőre sikerült elérni."

Gyulai Márton hozzátette, a verseny utáni napon már arról beszéltek, hogy ki mit írt össze, mit vett észre, mi az, amit másképp kell/kellett volna csinálni az édesapja emlékére rendezett viadalon:

"Azt vettem észre, hogy egy ilyen nagyszabású versenybe mindenkinek bele kell melegedni, le kell vakarni a rozsdát. A 25 év hátrányt nem lehet az egyik napról a másikra ledolgozni. Szervezőknek, bíróknak, a médiának, a szponzoroknak, az országnak egyaránt meg kell tanulnia, mit jelent egy ekkora esemény az atlétikában. Csak egy példa: meg kellett oldani, hogy az élő televíziós kapcsolásnál Asafa Powell és társai már ott álljanak a 100 méter rajtjánál, de még ne térdeljenek be a rajtgépbe, ilyet még senki sem csinált közülünk."

A versenyre mintegy 4000-en látogattak ki, de Gyulai Márton szerint a kevés néző nem zavarta a meghívott sztárokat:

"Mindenki nagyon jól tudta, hova jön. A verseny előtt elbeszélgettem néhányukkal, s tisztáztuk, hogy amikor a nézők utoljára nagy atlétikai versenyt láthattak Budapesten, az még Carl Lewis volt. Meglepődtek, s így különösen megköszönték a lehetőséget. Vérprofikról van szó, akiket az érdekel, milyen időt futnak, mekkorát dobnak, a verseny miként illik bele a felkészülésükbe. A sprintkirálynő Veronica Campbell-Brown például az idei legjobbját futotta 200-on, s ő ezzel nagyon boldog volt."