Valér
2 °C
8 °C

Esküt tettek az Universiadén induló sportolók

2011.08.03. 12:02

Letették az esküt a kínai Sencsenben augusztus 12. és 23. között sorra kerülő nyári Universiadéra, az egyetemi és főiskolás sportolók csúcseseményére utazó magyar sportolók.

A szerdai fogadalomtétel szövegét Szilvás Angéla aerobikversenyző és Cseh László úszó mondta el a Magyar Sport Házában megtartott ünnepségen.

Sárközy Tamás, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a sportolókhoz intézett köszöntőjében hangsúlyozta: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívül nagy támogatást nyújtott ahhoz, hogy 103 versenyzőből és mintegy 40 sportvezetőből álló küldöttség utazhasson ki a Hongkongtól nem messze, Dél-Kínában sorra kerülő 26. nyári Universiadéra. Az elnök sok sikert kívánt a sportolóknak, majd emlékeztette őket arra, hogy egykor olyan nagy magyar egyéniségek is nyertek Universiadét, mint Puskás Ferenc labdarúgó és Papp László ökölvívó.

Molnár Zoltán, a MOB főtitkára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar egyetemi-főiskolai sport a magyar olimpiai mozgalom szerves része, és hasonlóan tekintélyes múlttal rendelkezik. "Korábban volt olyan Universiadé, amelyen a magyar delegáció nyerte a legtöbb érmet - mondta Molnár. - Természetesen tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, s ezúttal nem várunk el ilyen teljesítményt a versenyzőktől."

A MEFS kiadványa szerint Magyarország eddig 112 arany-, 92 ezüst- és 98 bronzérmet nyert a nyári Universiadékon. Legutóbb, 2009-ben, Belgrádban 1 első, 2 második és 5 harmadik helyezést értek el a magyar versenyzők.

Kik az éremesélyesek?

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerdai sajtótájékoztatóján Hédi Csaba főtitkár elmondta, hogy ilyen népes magyar küldöttség még sosem vett részt tengerentúlon rendezett Universiadén. Mindez leginkább az állam és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentős támogatásának köszönhető.

Az Universiádén 24 sportágban összesen több mint 7000 versenyző méri össze tudását.

A MEFS vezetői konkrét elvárásokat nem fogalmaztak meg a magyar versenyzőkkel szemben, mert a mezőny erősségére csak a helyszínen derül fény. Vincze Pál alelnök-csapatvezető szerint jó eredmény elsősorban az úszó Cseh Lászlótól, a tornász Hídvégi Vidtől, a 400 m-es síkfutásban induló, junior Európa-bajnok Deák Nagy Marcelltől, továbbá a vívóktól és a férfi vízilabda-válogatottól várható. A Székely Bulcsú irányította pólós csapat keretébe amúgy négy olyan fiatal – Baksa László, Bundschuh Erik, Török Béla és Vámos Márton – is bekerült, aki részt vett a tavalyi zágrábi felnőtt Európa-bajnokságon.

Csurka Gergely sajtófőnök bejelentette: bár Cseh Lászlót 200 m és 400 m vegyesre, valamint 200 m pillangóra is nevezték, miután azonban Sencsenben magas a páratartalom, az asztmával küszködő háromszoros olimpiai ezüstérmes versenyző csak a helyszínen dönti el, végül is milyen versenyszámban áll rajthoz.

Az említetteken kívül még a cselgáncsozóktól, a tekvondósoktól, a sportlövészektől és a súlyemelő Baranyai Jánostól lehet pontszerző helyezésre számítani. Érdekesség, hogy a férfi kosárlabda-válogatott 20 évi szünet után tér vissza az Universiadéra.