2011 a holtversenyek éve

2011.08.06. 09:55

A sportversenyeken vannak győztesek és vesztesek, de időnként előfordul, hogy több győztes is van. A holtversenyt a legtöbb sportágban igyekeznek kiszűrni, még akkor is, ha azonos eredményt ér el két vagy több versenyző. Atlétikai számoknál kevesebb kísérlettel, lövészetben például több belső tízessel is lehet győzni, egy sor sportágban meg ott van a célfotó, ha centimétereken múlik a verseny.

Az úszásban nem alkalmazzák a célfotót, ott csak az eredmény számít, hogy mikor állítják meg benyúlásukkal a futóórát az úszók. A technika lehetővé tenné, hogy ezredeket is mérjenek, de úszásban csak a századok számítanak: így lehetett két aranyérmese a sanghaji világbajnokság 100 méteres férfi hátúszó számának, Camille Lacourt és Jeremy Stravius egyaránt 52,76-tal végzett, és közösen győzött.

Sőt, Sanghajban még három holtverseny volt, ebből kettő ráadásul egy futamon belül. A női 100 méteres gyorsúszás döntőjében az első és a negyedik helyen is ketten érkeztek azonos idővel. A dán Jeanette Ottesen és a fehérorosz Alekszandra Heraszimenia egyaránt 53,45-t úszott, mindketten aranyérmesek lettek. Francesca Halmsall és Femke Heerskerk is századra ugyanannyit úszott, de 53,72-vel csak a negyedik helyre voltak jók.

A férfi 50 méteres gyorson is holtverseny alakult ki a második elődöntőben, Louw és Bowell is 22,02 ment, negyedikek lettek, és kvalifikálták magukat a döntőbe.

Az alpesi sízőknél nem tud olyan látványos holtverseny kialakulni, mint mondjuk az úszásban, ők csak az óra ellen küzdenek. A januári női lesikló világkupában a német Maria Riesch és a finn Tanja Poutiainen is századmásodpercre azonos időt teljesített két-két futamból a flachaui pályán.

A januári londoni agárversenyen volt célfotó, de az sem segített eldönteni, hogy a Killishan Masai, Ayamzagirl és Droopys Djokovic nevű kutyák közül melyik érte el előbb a célvonalat. Annak, hogy szine miliméterre pontosan egyszerre érjen be három agár, egy a többmillióhoz az esélye. A kutyák tulajdonosai a díjat megosztva kapták, de  néhány nappal később egy különversenyen megint egymás ellen futott a három agár. Akkor Droopys Djokovic tisztán, három tizeddel nyert a 925 méteres versenyen Ayamzagirl előtt.

A Moto GP-ben ezredmásodperceket is mérnek, de az idei 125 köbcentis német futamon még az alapján sem tudtak különbséget tenni. Sőt, a 27 körös versenyben Hector Faubel és Johann Zarco között még a célfotó sem döntött. Az első helyet végül Faubel kapta, mert a leggyorsabb köre jobb volt Zarcóénál.