Egervári száműzöttjei kilógnak csapataikból

2011.08.24. 11:23

A szövetségi kapitány kihirdette a svédek elleni hazai, és Moldova elleni idegenbeli Eb-selejtezőre a magyar futballválogatott keretét. Hat olyan játékos, aki csapattag lehetne, továbbra is hiányzik.

A mainzi Stieber Zoltán már áttörte a falat, őt meghívta Egervári Sándor. nem tudni, miért épp most döntött így, de legalább beadta a derekát, és megnézhetjük, az Angliában pallérozódott, a német másodosztályban sokat fejlődött, a Mainzig jutó Stieber mire képes.

Az angol bajnokság mindkét fordulójában pályára lépő, második meccsén gólpasszt adó Buzsáky Ákos azonban továbbra sem kerettag.

A ciprusi Omoniában hétről-hétre jól teljesítő, a Salzburgnak EL-meccsen győztes gólt bombázó Leandro sem tudja átugrani a válogatottsági küszöböt. Feczesin Róbert eredményes volt a Brescia kupameccsein, de ez sem annyira értékes a kapitány szerint, mint Priskin kispadozása az Ipswichben.

Egervári úgy indokolt, hogy az érintettek posztjain jobb játékosok vannak a keretben.

Nézzük: Laczkó Zsolt általában a védelem leggyengébb embere, a Sampdoriában nincs is játékban, rendre beragad, rosszul helyezkedik. Leandro játékban van, és nem valószínű, hogy romboló hatással lenne a kialakuló közösségre. A Fradinak gólt lövő Halmosit többre tartja a szakember, erről árulkodik, hogy őt hívta meg.

Buzsáky irányítóképes, de a jobb oldalon is bevethető. Koman nincs játékban, ha netán gyengébb lenne az első félidőben, a QPR magyarja alternatívát jelenthetne a jobb szélre.

Mint ahogy középen is ki lehetne próbálni csereként, hiszen Hajnalnak nem lesz könnyű ütközni a fizikailag sokkal jobb állapotban lévő svédekkel, és pár nap múlva a moldáv bekkek sem fogják kímélni a jó formában lévő stuttgarti játékost.

Hajnal cseréjének jelenleg Czvitkovics tekinthető, aki ha le is dobott pár kilót belgiumi Kortrijkben, még akkor is lassabb Buzsákynál. A két bajnokság illetve a két csapat összehasonlíthatatlan, azt sem kell ragozni, hogy Buzsáky univerzálisabb játékos, és jó csapatember.

A védekező középpályás posztján bevethető Vass Ádám és Tőzsér Dániel helyett Elekben és Vadóczban bízik Egervári. Fogadjuk el, hogy rájuk építi a taktikát, de furcsa, hogy a belga bajnok csapatkapitánya még csak a bő keretben sincs, még csak a padra se fér el.

A Genk a BL főtáblájára jutott, Tőzsér már nem az, aki öt éve volt, már hajlandó becsúszni, ütközni, rugótechnikája pedig a régi. Azt a mozdulatot, amikor a szlovén-meccsen rálegyintett Vassra, feltehetően már ezerszer megbánta.

Ennek a csapatnak magyar a kapusa is, de Köteles sincs a látókörben, az EL-meccsen négyet kapó Csernyánszki természetesen igen.

A magyar csoda mégis csak értékesebb, mint a belga csoda.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete

Kapusok: Király Gábor (1860 München), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Csernyánszki Norbert (MVM Paks)
Védők: Varga József (DVSC-TEVA), Fehér Zoltán (Győri ETO), Lipták Zoltán (Videoton), Pintér Ádám (Real Zaragoza), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Halmosi Péter (Haladás Sopron Bank), Vanczák Vilmos (FC Sion), Juhász Roland (Anderlecht)
Középpályások: Koman Vladimir (Sampdoria), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Elek Ákos (Videoton), Vadócz Krisztián (Osasuna), Dzsudzsák Balázs (Anzsi Mahacskala), Czitkovics Péter (Kortrijk), Koltai Tamás (Győri ETO)
Csatárok: Szabics Imre (Sturm Graz), Rudolf Gergely (Genoa), Priskin Tamás (Ipswich Town), Stieber Zoltán (Mainz)

Biztonsági tartalékok: Mészáros Norbert (DVSC-TEVA), Sándor György (Videoton)