Ennyi pénzből csoda 45.42-vel Eb-t nyerni

2011.09.02. 13:41
A magyar atlétika egyik legnagyobb reménysége, a 400 méteres Deák Nagy Marcell idén országos csúcsot futott, eredményével hatodik lehetett volna a világbajnokságon, de el sem indult a versenyen. Hiányérzete sem neki, sem edzőjének nincsen, a londoni olimpián már minden bizonnyal ott lesz a futó.

A 19 éves Deák Nagy Marcell júliusban 45.42-es országos csúccsal junior Európa-bajnokságot nyert, egy hónappal később a sencseni Universiadén is győzött. A vb-szintet megfutotta, Kínából nem is kellett volna sokat utaznia Teguba, ő mégis hazatért.

"Amikor Marci versenyzési tervét elkészítettem, két nagy blokkra osztottam azokat a versenyeket, amelyek a csúcsteljesítmény kialakításához szükségesek.Az első blokkba az akkori állapotának megfelelő erősségű versenyek tartoztak, a második blokkban, a formábahozás  befejező szakaszában nagyon kemény versenyek  következtek. Úgy készültünk, hogy az Eb-re legyen csúcsformában, hogy ez maximálisan sikerült, azt mindhárom futása igazolta. A tervben az is benne volt, hogy ha kitart a forma, lehet Universiadé. De arra nem rádolgozni, nem rákészülni, hanem rápihenni kell. Ez be is jött, nem volt teljesítménykényszer. Máskor sem szoktam, most sem akartam felesleges hátizsákot rárakni. Csak egy tisztességes, jó futás volt a cél. A vb csak megjegyzésként szerepelt" - indokolta Benkő Ákos mesteredző, miért nem volt versenyzője a vb-n.

Az atléta és menedzsere is elfogadta a versenyzési tervet, és mint Deák Nagy mondta, “a jó eredmények után sem kaptunk vérszemet”.

Deák Nagy Marcell
Deák Nagy Marcell

A vb-döntőt, ahol a szintén 19 éves, grenadai Kirani James nyert, nem fájó szívvel nézte, tudta, az még nem az ő versenye lett volna. “Bár az időm alapján ott lehettem volna, nem olyan egyszerű bekerülni a döntőbe. Ugyan mind két idei nagy versenyemen nagyon jól sikerült megoldani az egymás utáni három futást - előfutam, középfutam, döntö -, ugyanez a vb-mezőnyben legfeljebb akkor sikerült volna, ha kizárólag arra készülünk” - mondta Deák Nagy.

Jamesszel már versenyzett, éppen tőle kapott ki a tavalyi junior világbajnokságon. Úgy véli, még legalább egy-két év kell, hogy azon a szinten futhasson. Ha csak a vb-re készültek volna, összejön a döntő. “Már most bedurranhatott volna a világ élmezőnyébe, mert mindig harmadikra futotta a legjobbját." Az edző szerint most nemcsak Deák Nagy tehetsége játszhatott volna szerepet a fináléba jutáshoz.

“Ahogy nézem a versenyeket, mintha kicsit kevesebb lenne a sportágban a gyógyszer, nincsenek azok a csillogó, szétfeszülő izmok, néhány versenyző úgy nézett ki, mintha fogyókúráról érkezett volna, és valahogy az eredmények is emberibbek. Ha ez így marad, nekünk kedvez, mert mi a jó magyar levegőn és az anyai koszton kívül nemigen építünk másra, meg nincs is másunk. Még használható salakpályánk sincs, nemhogy műanyag, amiből lassan 30 van az országban. Szülői és egyesületi zsebből keresgélünk aktuális orvost, gyúrót, az elmúlt két év edzőtáborozása pedig közelit a nullához. Ezek tükrében csodának számít Et-nyerni és 45.42-t futni.”

Nem kell mindig diétázni

A kínai Universiadén több sportoló gyomorpanaszokkal küzdött a szokatlan koszt miatt. Az első napokban Deák Nagy is evett mindenből, de hogy ne legyen baja, átállt a Mc’Donalds menüjére. Tudja, hogy egy sportoló étrendje nem ilyen, de úgy van vele, hogy lemozogja, és miközben “a fél vízilabdacsapat pelenkában” volt, ő megúszta. Győzelméhez ez a döntés is kellett.

Deák Nagy sikerei mögött egyedi felkészülése és taktikája is rejlik. Ahogy edzője elmondta, az amerikaiakkal ellentétben ők nem a harmadik százat futják meg, hanem 240 és 340 méter között erősítenek bele, így a célegyenesben már előnyben vannak, ami az ellenfeleknek nemcsak méterekben, de pszichikailag is komoly hátrány. Felkészülése abban sem szokványos, hogy a részidőit nem mérik az edzésein. “Az irambeosztás az ő fejében kell legyen, nem kellenek korlátok, mentális rögök, az nem segíti a gazdaságos körbefutást. Ugyanezért nem mondom neki soha, hogy milyen időt kéne teljesítenie a versenyeken, és különösen nem, hogy milyen részidők alapján”.

Jövőre az olimpia jöhet, Deák Nagy B-szinttel már kvalifikálta magát, ott akár pontszerző lehet, még nem gondolkodik ennyire előre: “Nem úgy indulunk neki, hogy nekem mindenképpen döntőt kell futnom, nem szabad kudarcnak elkönyvelni, ha nem jönne össze. Lesz még lehetőség máskor is, lehet, hogy csak a riói olimpia lesz az enyém”.

Benkő sem gondolja, hogy tanítványának mindenképpen olimpia döntőt kell futni. "Marcellnak korához képest nagyon sok versenytapasztalata van, de egy 19 évesnek még kell a mentális védelem, ezért mindig csak érdemben elérhető célokat tűzünk ki. A felelősség az övé, és tudja, mi az a tisztességes helytállás".