Adófizetők pénzéből folyt doppingkutatás a volt NSZK-ban

2011.09.27. 14:27

Az adófizetők pénzéből intenzív doppingkutatás folyt az egykori Nyugat-Németországban. Egy kedden ismertté vált, egyes értékelések szerint szenzációsnak számító tanulmány szerint a volt szövetségi köztársaságban a hetvenes és a nyolcvanas években a lehetséges doppingszerekkel folytatott kutatások azt a célt szolgálták, hogy a nyugatnémet sportolók lépést tarthassanak riválisaikkal a keleti tömb országaiból, mindenekelőtt az egykori NDK-ból.

„A győzelem érdekében az akkori nyugatnémet hatóságok mindent megtettek” - fogalmaztak a tanulmány készítői. A kísérletezés, illetve a rendszeres doppingfogyasztás terén egyedül a nők és a kiskorúak jelentettek tabut. Az állam a pénzt nem sajnálta, és a kutatók számára szinte mindent biztosított.

A tanulmányt készítő kutatócsoport vezetője, Giselher Spitzer, a berlini Humboldt Egyetem professzora a tanulmányt ismertetve elmondta: dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a tiltott készítményekkel kapcsolatos kutatási stratégiai tervezésben az akkori szövetségi belügyminisztérium képviselői is részt vettek. A kutatások különböző teljesítményfokozó szerekkel, a többi között anabolikus szteroidokkal és tesztoszteronnal folytak.

Spitzer professzor a legmegdöbbentőbbnek azt nevezte: a dokumentumok tanulmányozása, valamint a tanukkal folytatott beszélgetések nyomán egyértelművé vált, hogy az illetékesek annak idején a legteljesebb mértékben tudatában voltak az anabolikus szteroidok egészségkárosító hatásaival. A professzor minden kétséget kizáróan doppingkutatásról beszélt, ami - mint hangsúlyozta - ellentétes volt mindenfajta, a kutatásokkal szemben támasztott etikai követelménnyel. Az egyedüli cél a sportolók teljesítményének fokozása volt - fogalmazott a tanulmányt készítő csoport vezetője, utalva arra is: az illetékes orvosok annak idején a rendelkezésükre álló adatokat meghamisították, és hamis információkat küldtek tovább.

A tanulmányból kitűnt, hogy a dopping érdekében a hetvenes évek közepétől különleges pornográfiai kutatások is folytak. A speciális pornókutatások lényege annak kiderítése volt, hogy az úgynevezett pszichoszexuális ösztönzők milyen hatást gyakorolnak a sportolók teljesítményére, illetve azok a szteroid szedése előtt vagy utána hatásosabbak-e.

Az akkori doppingkutatások 1976-ban érték el egyik tetőpontjukat. A rendelkezésre álló dokumentumok ugyanis arról tanúskodtak, hogy egyedül ebben az évben nyugatnémet úszóknak, atlétáknak és kerékpárosoknak összesen több mint 1200 injekciót adtak be.

Értesülések szerint a nyugatnémet doppingpraktikák egészen a nyolcvanas évek végéig, a német egyesülésig folytak. Azaz - mint az első kommentárok rámutattak - Németország nyugati fele ebben a tekintetben akkor semmiben nem különbözött a kommunista keleti résztől.