Vb-éremmel életben maradhat a kardvívás

2011.10.05. 17:59
Jelenleg nincs olyan magyar vívócsapat, amelyik ranglistás helyezésével kijutna az olimpiára, a vb-n viszont minden megváltozhat. Nem maradhatunk szégyenben, olyan még nem volt, hogy ne lett volna olimpián magyar csapat. A férfi kard nem lesz Rióban, 2020-ig kellene várni sikertelenség esetén.

Szombaton kezdődik az olaszországi Cataniában az olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság. A világranglistás helyezéseket döntően meghatározza majd ez az esemény, de nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy amelyik fegyvernem kissé gyengébben szerepel, elszálltak az esélyei. (Ha nagyon gyengén, akkor felesleges álmodozni.) Viszont amelyik válogatott megnyeri a dupla pontszámokért zajló versenyt, óriási lépést tett, hogy ott lehessen Londonban.

Pillanatnyilag egyetlen csapatunk sincs az élmezőnyben, ennek megfelelően egyik sem olimpiai résztvevő.

A női tőrcsapat a nyolcadik, ezzel a legjobb helyen áll, mert a férfi kardozók a tizedikek, a női párbajtőrözők, akik minden nagy ellenfelet legyőztek már egyszer, így is csak tizenegyedikek. A ranglista sűrű, az első négy vagy öt mehet olimpiára.

A tradíciók miatt értelemszerűen a legfontosabb a férfi kardcsapat jó szereplése, mert ugyan a csapat 1996 óta nem szerzett olimpiai érmet, előtte 1908 és 1960 közt csak a magyarok nyertek.

Decsi Tamás úgy gondolja, most egyszerűbb a helyzet, mint Peking előtt volt, mert akkor is az oroszokkal kellet vívniuk, de akkor az oroszok erősebbek voltak – Pozdnyakov még vívott -, emellett hazai pályán is versenyeztek, és jobban le voltak szakadva, mint most. "Akkor is összekaptuk magunkat és megnyertük a vb-t."

„A csapat készen áll a vb-re, és jogos elvárás, hogy jussunk a négy közé. Ehhez Kína után az oroszokat kell legyőznünk. Ha két ember jól vív, a harmadik pedig nem túl gyengén, ez a csapat sokáig eljuthat. Februárban vettem át az irányítást, azóta öt területen előreléptünk. A munka mennyiségében és minőségében, taktikailag és fizikailag is. Emellett a tudományos háttér lett megfelelő. A versenyzőket folyamatosan mérték, nincsenek-e túlhajszolva, de megvan bennük a megfelelő munka, mert intenzíven és keményen készültek” – mondta Kovács Tamás, aki az olimpiai bajnok válogatott kapitánya is volt 1988-ban.

Kovács nem is mert arra gondolni, mi lesz, ha nem verjük az oroszokat, de akkor egyértelmű a képlet, az ötödik helyet kell megcsípni, és a hátralévő két Világkupán (Moszkva és Padova) döntő közelében kell lenni.

A bonyolult és helyenként átláthatatlan szabályok miatt viszont még az is lehet, hogy a világranglista első hat helyezettje ott lehet Londonban, feltéve, ha valamennyi európai. Pillanatnyilag nem az, de azért is szurkolni kell, hogy Afrika legjobbja, gyorsan kiessen Cataniában, mert az előző tétel akkor érvényes.

Női tőrben és párbajtőrben egyaránt az olaszokat kell legyőzni az elődöntőbe kerülésért. Tőrben sokkal nehezebb a feladat, mert a világ egyeduralkodó csapatáról van szó, párbajtőrben azonban nem lehetetlen.

Kulcsár Győző párbajtőr-kapitány arról számolt be, a csapat legjobbja, Szász Emese könyöksérüléssel bajlódik, de ha a fiatalok közül valaki felnő mellé, meglehet a győzelem. A vb-elődöntőért annyi pont jár, hogy azonnal a negyedik-ötödik helyre kerülhet a társulat.