A kajak-kenusokon nem múlik a kvótaszerzés

2011.10.08. 08:45
A magyarok londoni kvalifikációjában nagy csalódást a sikersportágak eddig nem okoztak, bár egy-két fontos kvóta elveszett, az azonban látszik, hogy a látványsportágaknál alaposan mellélőttek a tervezésnél. A tervezett 3 aranyérem, összesen 10 érem, és 94 olimpiai pont persze még így is összejöhet majd Londonban.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének a kormánnyal is ismertetett beszámolójából azt tűnik ki, hogy az olimpiai sportágak szakszövetségei a felkészülési tervükben összesen 300-325 kvótás helyet jelöltek meg, ez persze távol áll a realitástól. Ekkora csapattal sohasem indult el Magyarország egyetlen olimpián sem, gyanítjuk több szövetségnél az az elv működhetett, hogy ha már a versenyrendszerük szinte teljesen lefedi a kvalifikációs tornákat, azokon meg úgyis elindulnak a sportolók, akkor kvótaesélyesként is tekinthetnek rájuk.

Az előző, pekingi olimpián 174 sportoló vett részt, a londonira 160 fővel számol a MOB, eddig 75-en szereztek kvótát.

Lesz egynél több csapatunk?

Futballcsapatunk legutoljára 1996-ban játszott az olimpiai tornán, a remények szerint a férfi csapat kijutott volna Londonba, de az U21-es válogatott még az Európa-bajnoki döntőbe sem verekedte be magát, így a közelébe sem kerültek a kvótának. A női futballistákkal szemben nem is volt elvárás a kijutás, így ők nem is okoztak kellemetlen meglepetést.

Magyar kosárlabdacsapat legutoljára az 1980-as moszkvai olimpián képviseltetette magát, akkor a férfiak és nők is kijutottak. A sportág terveiben ennek megismétlése szerepelt, de az optimizmus nem írhatta felül a valóságot. A férfi kosarasok első körben ki sem jutottak a kvalifikációs tornának számító Európa-bajnokságra, de a 24 csapatosra növelt mezőny miatt kaptak még egy esélyt. A pótselejtezőn aztán leégett a válogatott, mind a négy mérkőzésüket elbukták. Az Eb-n is brillírozni kellett volna, az ottani legjobb hat közül legjobb esetben öt csapat lehet olimpiai résztvevő, a magyar kosársport elmúlt évtizedei pedig nem erre predesztinálták a válogatottat. A női csapatunk is eljutott az Eb küszöbéig, az első pótselejtező tornát megnyerték, ki-ki meccsen azonban kétszer is kikaptak Németországtól, így nem is próbálkozhattak a kvótaszerzéssel.

06vizi

Női kézilabdában is a németek ütötték ki a magyarokat, a már az Eb-n is széteső válogatott így nem jutott el a kvalifikációs világbajnokságra. A 2008-as pekingi olimpiai negyedik hely után hatalmas a zuhanás, talán pont ettől a csapattól várta mindenki a biztos kijutást.

A férfiak az idei világbajnokságon erőn felül teljesítettek, így számukra még van remény, hogy ott legyenek Londonban. 2012-ben külön kvalifikációs tornán harcolhatják ki a részvételt.

Ha nem sikerül, akkor Magyarországot csapatsportágban csak a vízilabda fogja képviselni. A férfiak az idei világbajnokságon már megszerezték a jogot a negyedik helyükkel, a nőknek ez a vb-n nem sikerült, de reális esélyük van, hogy a kvalifikációs tornán kvótát szerezzenek.

Hol tartanak a magyar specialitásnak tartott sportágak?

A hagyományosan sikeres magyar sportágak közül a kajak-kenusok vannak a legkényelmesebb helyzetben, a tervezett 17 kvótából 14 már megvan, a jövő évi Eb-n pedig teljessé válhat a csapat. Azért itt is vannak próblémák, a férfi kenu szakágban négy helyett csak egy kvóta lett meg. A továbbiak megszerzéséről nem mondtak le, speciális edzőtáborban próbálják a legjobb hazai kenusokból összeállítani az olimpiai kijutásra képes párost.

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Benedek Dalma (b-j) összeállítású magyar egység
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Benedek Dalma (b-j) összeállítású magyar egység
Fotó: Kovács Tamás

Az úszók ugyan csak az általuk kitűzött kvótáknak a felét hozták, de a kijutott versenyzők közül többen (Cseh László, Hosszú Katinka, Kis Gergő, Jakabos Zsuzsanna, Gyurta Dániel) érmeket, pontokat hozhatnak. Ez szinte mind a 13 A-szinttel kvalifikáló úszóra elmondható. A csapat valószínűleg kisebb lesz, mint Pekingben - akkor 31 kvótát szerzett a sportág, végül ebből négyen nem is indultak az olimpián - de a sanghaji világbajnokság és a budapesti Európa-bajnokság alapján jóval erősebbnek tűnik.

A vívók a szombaton kezdődő világbajnokságon szerezhetnek először indulási jogot. A csapatok szempontjából döntő a verseny, mivel a ranglistán egyik fegyvernemben sincs magyar csapat olimpiát érő helyen, hogy nagy változás álljon be, az elődöntő lehet a minimális cél a vb-n, erre leginkább a férfi kard- és a női tőrcsapatnak van esélye. Ha a csapatoknak nem sikerül, a MOB hat egyéni versenyző kijutását tartja lehetségesnek.

Az öttusázók a maximális, négy kvóta megszerzését tűzték ki célul, ezt már teljesítették is, két-két férfi és női versenyzőnk indulhat Londonban. Kovács Sarolta és Tóth Adrienn az Eb-n, Kasza Róbert a londoni világkupán, Marosi Ádám a moszkvai vb-n szerzett indulási jogot. Már csak az a kérdés, hogy tudnak-e tartalék kvótákat is szerezni, amelyeket például sérülés, visszalépés esetén lehet felhasználni.

A birkózók a nemrégiben véget ért világbajnokságon három kvótát - Sastin Mariann vb-ezüsttel - tudtak szerezni, 2012-ben még három tornán lehet kijutni, de nem lesz egyszerű, az Eb-ről például csak az első kettő utazhat. A szövetség szerint még 4-5 kvóta így is meglehet. Ha ez bejön, akkor hasonló létszámmal mehetnek, mint Pekingbe. Ott kilenc magyar birkózó indult.

A dzsúdósok ranglista alapján juthatnak ki, előzetesen 11 versenyzőt tartottak esélyesenek arra, hogy londoni olimpikon lehet. Jelenleg három férfi és négy női dzsúdósunk áll olimpiát érő helyen a 2012 májusában lezáródó ranglistán.

Az ökölvívók eddig három olimpiai kvótát szereztek, a szakvezetők szerint ehhez még 2-3 hozzájöhet. Az elmúlt két olimpia nem túl sikeres szereplését - csak egy ötödik helyük volt - kell feledtetniük.