Meghalt a kétszeres Indy 500-győztes Dan Wheldon a Las Vegas-i tömegkarambolban

2011.10.17. 00:37

Tizenöt autó ütközött egymásnak az amerikai IndyCar-sorozat Las Vegas-i versenyének 12. körében, Dan Wheldon nem élte túl a balesetet.

A tömegkarambolt Wade Cunningham és James Hinchcliffe koccanása okozta, Cunningham a következő kanyarnál megpördült, és további kocsikat sodort el.

Több közülük a falhoz vagy a kerítéshez csapodott, volt, amelyik kigyulladt. A pálya majdnem egész, 2400 méteres hossza törmelékkel és roncsokkal volt borítva, olyan volt a környezet, mint egy katasztrófafilmben.

Többen könnyebben sérültek, de kétszeres Indy 500-bajnok, a jelenleg is címvédő angol Dan Wheldon életveszélyesen: helikopterrel szállították kórházba, de életét már nem tudták megmenteni.

Wheldon óriási sebességgel ment, amikor a baleset történt, 300-350 kilométer per órás tempóval hajthatott, fékezés nélkül ütközött, autójával átrepült több másik felett.

2005-ben győzött először Indianapolisban Wheldon, abban az évben az Indycar-bajnokságban is megnyerte, idén - drámai finissel - ismételt az 500 mérföldes versenyen. 128-szor rajtolt a sorozatban, 16-ször győzött, ötször indult a pole pozícióból. A klasszis 33 éves volt.

A Las Vegas-i idényzáró futamot leállították, és nem is indították újra, így a pontversenyt zsinórban harmadszor Dario Franchitti nyerte.

A mezőny ötkörös lassú menettel, a csapattagok többszáz méteres sorfalat állva tisztelegtek Wheldon előtt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport