Embólia ölte meg a Molnár-barlang búvárát

2011.10.18. 22:34

Szeptember 21-én halálos balesetet szenvedett egy kutatóbúvár a II. kerületi Molnár János-barlangban. Hat társával 47 méteres mélységben 90 percet töltött, a merülők közül utolsóként érkezett a felszínre vezető lépcsőkhöz, ott jelezte, hogy rosszul van. Később elveszítette az eszméletét, életéért 45 percen át küzdöttek, de már nem lehetett megmenteni. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség felfüggesztette a 7 kilométer hosszú barlang kutatását és a merülésért felelős személy engedélyét.

A felügyelet hatósági eljárást indított a baleset tisztázására, a napokban kötelező jelleggel tanúként beidézték és a bizonyítási eljárás keretében egymástól elkülönítve, egyenként meghallgatták a búvárokat. A meghallgatottak azonos kérdéseket kaptak, és szinte teljesen azonos válaszokat adtak: kutatóbúvárként, két csoportban merültek, az írásos merülési tervet szóban is egyeztették. Aznap külön baleset- és munkavédelmi oktatást nem kaptak (ez nem is lett volna indokolt, hiszen mindannyian kellő képesítésekkel rendelkeztek), merülés előtt egészségügyi problémája senkinek sem volt.

Halottszállító a budapesti Molnár János barlangnál.Fotó: Lakatos Peter

Az elhunyt B. Szilárd erős dohányos volt, szellemi és fizikai állapota megfelelőnek tűnt, nem állt alkoholos befolyásoltság alatt. Felszerelését – csakúgy, mint mindenkiét – ellenőrizték, társai egybehangzó véleménye szerint a 37 éves férfi betartotta az előírásokat, a merülés folyamán nem hibázott.

A búvárok feljelentették a hivatalt

Három, a merülésben részt vevő búvár a múlt héten a II. és III. kerületi ügyészségnél feljelentette a felügyelőséget, mert állításuk szerint a hivatal munkatársai a tragédia után a Molnár-barlangnál megfenyegették őket. Az erőszak hatására átadták búvárkomputereiket, amelyekből személyes adatok nyerhetők ki. A hivatal ezzel szemben azt állítja, a búvárok önként adták át a műszereket.

Az esemény megítélésében kulcskérdés, hogy a szerencsétlenség búvárbaleset volt-e, mert ha igen, a barlangot évek óta saját zsebből kutató búvárok engedélyét végleg elvehetik. Zelenák József, a Magyar Búvárszakszövetség elnökségének tagja szerint az MBSZ-nek még nincs hivatalos álláspontja a kérdésről, mivel nem kaptak hivatalos megkeresést sem a rendőrségtől, sem a környezetvédelmi felügyelettől. „Jogi értelemben, a szó szoros értelmében, a merülési szabályzat 14.1 pontja szerint ez búvárbaleset, de a merülők nem sértettek semmilyen, a merüléssel kapcsolatos szabályt. A rendelkezésünkre álló nem hivatalos információk alapján ezen a rutinmerülésen nem történt rendkívüli esemény, senki nem hibázott, az elhunyt az előírtnál lassabban emelkedett, túlbiztosította a merülést."

Zelenák is megerősíti, hogy B. Szilárd láncdohányos volt, úgy tudja, az orvosszakértő szerint az agyában és a szívében fellépő gázembólia végzett vele.

Az eljárást folytató Felügyelőség és a rendőrség nem ad érdemi tájékoztatást az ügyben: „Figyelemmel a folyamatban lévő közigazgatási eljárásra, a bizonyítási cselekményekről adott bármilyen tájékoztatás befolyásolhatja annak kimenetelét. A Felügyelőség hatásköre nem terjed ki a halál okának vizsgálatára, megállapítására." A hivatal kiemeli, hogy visszavonta a kutatásvezető Molnár János-barlangra vonatkozó kutatási engedélyét, az abban foglalt előírások megszegése miatt.

A BRFK Bűnügyi Főosztály Rendkívüli Halálesetek Osztálya közigazgatási eljárást folytat az ügyben, de kimeneteléről a végleges igazságügyi orvosszakértői vélemény, illetve a további bevont szakértői vélemények nélkül nem fog nyilatkozni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport