Győr Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendezhet

2011.12.02. 12:29

Az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete (EOC) a múlt héten, Szocsiban megtartott közgyűlésén alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte Győr pályázati szándékát, amelyet a város a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezésére nyújtott be - hangzott el a győri városházán, pénteken megtartott sajtótájékoztatón. A város ezzel jelentős lépést tett a rendezési jog megszerzése felé, s hivatalosan is elnyerte a pályázó város jogállását.

„Megközelítőleg tízmilliárdos kormányzati garanciát kaptunk az infrastruktúra fejlesztésére - mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Győr polgármestere. Az eseményre ötven méteres fedett uszodát építünk, mellé pedig egy mobil uszodát, átépítjük a meglévő sportcsarnokainkat és a Dózsa pályán több új csarnokot kell felépítenünk. Az olimpiai falu kialakítását a jelenlegi egyetemi kollégiumok felújítása révén és új lakások felépítésével képzeljük el. A nyolcnapos rendezvényre több tízezer turistát is várunk, a város gazdasága és idegenforgalma szempontjából is meghatározó jelentőségű lenne az esemény. Győr rendelkezik olyan potenciális gazdasági erővel, amely alkalmassá teszi a 2017-es EYOF megrendezésére.”

A kétévente sorra kerülő ifjúsági olimpián 49 ország 4000 versenyzője vesz részt, a 14-17 éves sportolók kilenc sportágban mérik össze erejüket.

„Magyarország és a Magyar Olimpiai Bizottság számára is hatalmas lehetőséget jelentene a rendezés elnyerése - jelentette ki Gyulay Zsolt, a MOB alelnöke. "Magyarország a korábbiakban többször pályázott arra, hogy olimpia házigazdája legyen, de különböző okok miatt nem lehetett az sem 1896-ban, sem 1920-ban. Kandidáló volt 1944-ben és 1948-ban is, 1960-ban pedig Róma mögött Budapest volt a tartalék helyszín. Az olimpia rendezésének azonban a közeljövőben nincs realitása. Ezért is örülünk a győri eseménynek, mert összefogás révén ez lehetne a magyar olimpiai mozgalom legnagyobb rendezvénye.”

Az EOC szemlebizottsági látogatására jövő májusban kerül sor, míg a végleges pályázati kézikönyv benyújtásának határideje október eleje. A rendezési jog odaítélésről az EOC közgyűlése a december 6. és 9. közötti izraeli ülésén határoz.